Sihvonen: Liigassa muhii jääkiekkoilun uskottavuutta koetteleva skandaali

7:45
Videolla juttua perjantain liigakierrokselta.

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen pohtii epätietoisena, miten Liigan hallituksen kurinpitoon määräämä päähän kohdistuneiden taklausten kovennettu rangaistusasteikko toimii pudotuspeleissä.

Odotan liki kauhulla, että miten tämä kovennettu rangaistusasteikko toimii, kun mennään kevään pelien pariin. Koen, että ilmoilla on suuri riski siitä, että piakkoin käydään kaikkien aikojen käräjät siitä, menivätkö jotkut tuomiot oikein vai väärin, ja mitkä tapahtumat kaukalossa johtivat mihinkin.

Pelkään, että kaikki joutuvat koville yhtälössä. Niin pelaajat, valmentajat, tuomarit, kurinpito, Liiga, katsojat, media – ja koko laji.

Pidän edelleen liigahallituksen linjausta tarpeellisena ja hyvänä. Asian kanssa on tultu toimeen, melko lailla hyvin, joulukuun puolesta välistä aina tänne helmikuun loppupuolelle saakka. Vain joissakin yksittäisissä tapauksissa on jäänyt tuntuma siitä, että rangaistus on ollut liian kova huolimattomasti taklanneelle pelaajalle.

Vaan kuinka käy pudotuspeleissä? Sitä odotan hyvin epätietoisena.

On kova juttu, jos missä tahansa pudotuspelisarjassa tuomitaan jollekulle pelaajalle viiden ottelun pelikielto. Tai jopa enemmän.

Toisaalta. Jos päähän taklataan, kova rangaistus on paikallaan myös pudotuspeleissä. Siitä ei ole kysymys.

Pelkään, että pelaajien houkutus filmaamiseen ja dramatisointiin lisääntyy. Pudotuspeleissä kun ei jätetä kiveäkään kääntämättä voiton eteen.

Sydämestäni toivon, että tähän ei mennä. Vetoan asiassa seuroihin, urheilujohtajiin, valmentajiin ja pelaajiin: älkää lähtekö arvottoman esittämisen tielle!

En ole huolissani erotuomareiden enkä kurinpidon perussuorittamisesta päähän kohdistuneiden taklausten kohdalla. Sen sijaan etenkin erotuomarit, mutta myös kurinpito ajetaan tekemättömään paikkaan, jos pelaajat alkavat pelata filunkipeliä.

On outoa esittää tuollainen toivomus. Entisenä pelaajana ja entisenä valmentajana tiedän ja tajuan, että voitosta pelatessa mikään ei ole pyhää. Mutta teen silti nyt vetoomukseni.

Jääkiekkoilu meillä, ja maailmalla, on joutunut jo kyllin kovaan paikkaan ja ongelmiin päähän kohdistuneiden taklausten kohdalla. Kyse on pahimmillaan koko lajin tulevaisuudesta. Olisi aivan liian irvokasta ja rajua, että kyseisellä ongelmalla vieläpä huijattaisiin. Silloin ajauduttaisiin alueelle, jossa koko lajin uskottavuus olisi vaakalaudalla.

Ehdotan, että edellä kuvaamani asian tiimoilta kokoonnutaan ja tehdään poikkeuksellinen päätös reilusta pelaamisesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.