Sierra Leonessa jännitetään huomisia vaaleja

Huomenna maalle valitaan presidentti ja 112 jäsentä parlamenttiin. Presidenttiehdokkaita on kaikkiaan seitsemän.

Länsiafrikkalaisessa Sierra Leonessa järjestetään huomenna ensimmäiset vaalit sen jälkeen kun YK:n rauhanturvaajat poistuivat maasta toissa vuonna.

Maa on toipumassa 1990-luvun julmasta sisällissodasta, jossa sai surmansa 120 000 ihmistä ja sadat tuhannet kärsivät kapinallisten käsissä. Kapinalliset rahoittivat sotaansa "veritimanteilla" ja pakottivat riveihinsä lapsisotilaita.

- Tällä kertaa taistelemme vain äänin, emme luodein, sanoo 30-vuotias Abdul Karim Ba, joka ajaa taksia pääkaupungissa Freetownissa. Sisällissodan aikana hän taisteli kapinallisten riveissä. Ban tavoin yli puolet äänioikeutetuista on alle 35-vuotiaita.

2,6 miljoonaa äänioikeutettua valitsee huomenna maalle presidentin ja 112 jäsentä maan parlamenttiin, jossa heimopäälliköillä on 12 paikkaa.

Presidentinvaalin uskotaan ratkeavan vasta toisella kierroksella. Ehdokkaita on seitsemän eikä yhdenkään arvella saavan ensimmäisellä kierroksella vaadittua 55 prosentin äänisaalista.

Sierra Leonen kansanpuolueella (SLPP) on enemmistö nykyisessä parlamentissa ja edustajansa presidenttinä. Väistyvä presidentti Ahmad Tejan Kabbah on nimennyt seuraajasuosikikseen varapresidenttinsä Solomon Berewan, 68.

Oppositiopuolueista SLPP:n vahvaksi haastajaksi on arvioitu Koko kansan kongressipuolue (APC), jota johtaa Ernest Bai Koroma.

Vaalikampanja on ollut kovaääninen, mutta pääosin rauhallinen. Väkivaltaisuuksia on puhjennut maan kaakkoisosassa.

Rauhanteko ei lievittänyt köyhyyttä

Sierra Leone on YK:n mukaan maailman toiseksi köyhin maa huolimatta siitä, että maalla on suuret mineraalivarannot timanttiesiintymineen.

Ainakin 70 prosenttia asukkaista joutuu selviämään päivästään alle dollarin suuruisella summalla, ja työttömyysprosentti on 60. Puhtaasta vedestä on puutetta, ja sähkö- ja tieverkko heikoissa kantimissa.

Moni äänestäjä onkin pettynyt pitkäaikaiseen valtapuolueeseen SLPP:hen, koska elintaso ei ole kohentunut vuoden 2001 rauhanteon jälkeenkään.

- Olemme kokeilleet yhtä puoluetta, ja nyt haluamme kokeilla toista, taksin rattia pyörittävä Ba puntaroi.

Elintason kohentamisen lisäksi äänestäjät haluavat kuriin korruption, joka oli yksi kimmoke sisällissotaankin.

Vaaleja seuraa 350 ulkomaista tarkkailijaa. EU:n edustaja Marie-Annie Islerin mukaan väki on innoissaan äänestyksestä, vaikka uurnille joutuu tarpomaan sadekauden rankkasateissa.

Vaaliuurnia on rahdattu syrjäseuduille kanootein ja kantajien voimin. Moni äänestäjä painaa äänestyslipukkeeseensa peukalonsa, koska kolme neljäsosaa naisista ja puolet miehistä ei osaa kirjoittaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat