Mainos

Shkupollin toimintamalli Amerikasta?

Yhdysvalloista opitut ajatusmallit ohjaavat usean rikollisen toimintaa. Euroopan kriminaalipoliittisen instituutin johtaja Kauko Aromaa uskoo, että myös Sellon surmat tehnyt Ibrahim Shkupolli otti mallin surmatöihinsä Yhdysvalloista.

- Mikäli Sellon surmaaja olisi tehnyt tekonsa 20 vuotta sitten, hän olisi ehkä tappanut tyttöystävänsä ja itsensä. Se olisi ollut ehkä normaali kuvio silloin. Nyt hän laajensi koston ulottumaan myös useisiin naisystävänsä työtovereihin. Tässä oli kaiketi kyse ensisijaisesti Amerikoista opitusta toimintatavasta, joka on sitten pikku hiljaa juurtunut myös meidänkin mielikuvitukseemme mahdollisena toimintatapana, kertoo Aromaa.

Shkupollin tekemien veritekojen kaltaisiin rikoksiin pureutuminen on Aromaan mukaan haasteellista. Jotta tällaiset veriteot voitaisiin ennaltaehkäistä, virkavallan tulisi tunnistaa kansalaisista ne poikkeusyksilöt, jotka saattavat toteuttaa jokaisen tuntemat, televisiosta opitut mallit.

- Nyt on vielä hakusessa se, miten näihin uudenlaisiin rikoksiin pureudutaan. On niin vaikea ennakoida ketkä ovat niitä harvinaisia poikkeusyksilöitä, jotka näitä mielikuvia myös toteuttavat. Kaikillahan nämä asiat mielessä pyörivät, kun he miettivät menneitä tapahtumia.

Joukkomurhista aina sama tulkinta

Kaikista viime vuosina Suomessa sattuneista tragedioista poliisille on jäänyt käteen sama tulkinta; ne ovat poikkeusyksilöiden tekoja. Yksilöiden, joiden käytöstä ei ole osattu ennakoida.

- Tulevaisuudessahan pitää pystyä jollain tavalla ratkaisemaan, miten tällaiset hälytysmerkit, joita kaikki viimevuosien suurkatastrofien tekijät ovat antaneet, niin miten ne voidaan ottaa todesta ja tunnistaa. Se on hirvittävän vaikeaa, enkä kadehdi niitä, jotka sitä lopulta tulevat tekemään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.