Mainos

Shiiajohtaja al-Sistani palasi Irakiin

Lontoosta Irakiin saapunut shiiajohtaja Ali al-Sistani pyrkii saamaan Imaami Alin moskeijaan linnoittautuneet shiiakapinalliset moskeijasta ulos.

Irakin korkea-arvoisin shiiajohtaja Ali al-Sistani palasi yllättäen tänään takaisin kotimaahansa Lontoosta, jo

ssa hän oli sairaalahoidossa. Hänellä on omien sanojensa mukaan valmiina suunnitelma kapinan kukistamiseksi Najafissa, kertoivat hänen avustajansa.

Al-Sistani palasi Irakiin samaan aikaan, kun amerikkalaiset ja irakilaiset joukot kiristivät otetaan radikaalin shiiajohtajan Moqtada al-Sadrin johtaman Mahdin armeijan taistelijoista Najafissa. Taistelijat ovat linnoittautuneet Imaami Alin moskeijaan, jota irakilaiset ja amerikkalaiset sotilaat lähestyivät vääjäämättä.

Avustajien mukaan al-Sistanin on määrä kertoa suunnitelmansa siitä, kuinka moskeijaan linnoittautuneet shiiakapinalliset saadaan sieltä ulos. Al-Sistanin on määrä matkustaa Najafiin huomenna.

Al-Sistani saapui Irakiin Kuwaitin kautta ja keräsi voimia Basran kaupungissa ennen matkan jatkumista Najafiin. Shiiajohtaja oli Britanniassa kolme viikkoa hoidettavana sydänvaivojen takia. Hän kehotti irakilaisia marssimaan Najafiin kaupungin pelastamiseksi. Sadat shiiat kokoontuivatkin Bagdadissa vastaamaan al-Sistanin vetoomukseen.

Silmukka kiristyy

Imaami Alin moskeijaan linnoittautuneiden kapinallisten asema heikkeni yhä tänään, kun amerikkalaiset ja irakilaiset joukot kiristivät saartorengastaan. Lisäksi al-Sadrin vaikutusvaltaisin neuvonantaja Ali Smeisim pidätettiin neljän muun kapinallisen kanssa.

Amerikkalaisten panssarivaunut etenivät varhain aamulla vain parinkymmenen metrin päähän moskeijasta, kertoi paikalla ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja.

Koko viime yön ajan alueella käytiin toimittajan mukaan kiivaita tulitaisteluja amerikkalaisten ja moskeijaan linnoittautuneiden shiiakapinallisten kesken. Amerikkalaisjoukkojen edustajan mukaan shiiakapinalliset halutaan eristää yhteen paikkaan ennen hyökkäystä. Moskeijan saartoon osallistuu amerikkalaisjoukkojen lisäksi myös noin 500 irakilaissotilasta.

Tv: Irakin puolustusministerin sukulaisia siepattu

Kaksi Irakin puolustusministerin Hazim al-Shalaanin sukulaista on siepattu, kertoo al-Jazeera-televisiokanava. Sieppaajien vaatimuksena on television mukaan, että Yhdysvaltain joukot poistuvat pyhästä Najafin kaupungista.

Televisiokanava näytti kuvaa kahdesta miehestä, jotka olivat polvillaan naamioituneiden sieppaajien edessä. Al-Jazeeran mukaan ryhmä kutsuu itseään Jumalan vihan prikaateiksi, ja sen vaatimuksena on lisäksi, että Irakin poliisi vapauttaa shiiajohtaja Moqtada al-Sadrin avustajan Ali Smeisimin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.