Seurakunnat saivat ohjeet turvapaikan hakijoita varten

Seurakunnat saattavat joutua vaikeiden päätösten eteen, kun kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö tai perhe kääntyy kirkon puoleen.

Seurakunnat ovat saaneet ohjeet tilanteisiin, joissa kirkosta haetaan turvapaikkaa. Suomen ekumeenisen neuvoston julkaisu tarjoaa käytännönläheisiä neuvoja, kun yksittäinen henkilö tai perhe kääntyy kirkon puoleen saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Turvapaikan hakeminen kirkosta on vielä vierasta Suomessa, mutta muissa Pohjoismaissa sekä Saksassa ja Englannissa paljon tutumpaa.

Kirkko turvapaikkana -käytäntö aktivoitui toisen maailmansodan juutalaisvainoissa. Ekumeenisen neuvoston projektisihteeri Sanna Ylä-Jussila esitteli julkaisun Turun kirkkopäivillä.

Hänen mukaansa turvapaikan hakeminen syntyy aina hakijan aloitteesta, ei seurakunnan. Paikan tarjoaminen on äärimmäinen keino silloin, kun muut keinot on käytetty.

Turvapaikan hakeminen voi pakottaa seurakunnat vaikeisiin päätöksiin. Ylä-Jussilan mukaan niiden kannattaa pohtia etukäteen menettelyään, kun ovelle kolkuttaa joku, joka pelkää oman tai perheensä turvallisuuden puolesta.

Vedotaan viranomaisiin

Kirkon maahanmuuttotyön sihteeri Marja-Liisa Laihia korostaa, että mahdollinen turvapaikan tarjoaminen on väliaikainen toimenpide. Sen tarkoituksena on on vedota viranomaisiin uuden turvapaikkakäsittelyn aikaansaamiseksi.

- Tarkoitus ei ole piilottaa ketään, vaan käytäntö perustuu avoimuuteen. Suositus on, että seurakunta on yhteydessä asianomaisiin viranomaisiin turvapaikanhakijasta.

Laihia kertoo, että kirkko turvapaikkana on ikivanha perinne. Kirkot ja luostarit ovat antaneet hengenvaarassa oleville ihmisille suojaa kautta aikojen.

- Humaani auttamisperinne ei koske pelkästään turvapaikanhakijoita, vaan myös työn perässä Suomeen harhailevia ihmisiä EU:n alueelta. Seurakunnissa on jo kohdattu niitä, joilta rahat ovat loppuneet ja jotka tarvitsevat kipeästi ruokaa ja yösijaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat