Lisääkö hyvä seksi parisuhteen sitoutuneisuutta vai päinvastoin? Nyt se on selvitetty

3:08
Mitä tehdä, jos seksi ei toimi suhteessa?

Voiko hyvä seksi parantaa parisuhdetta? Entä onko hyvä seksi hyvän parisuhteen sivutuote? Tutkimus selvitti seksin ja sitoutuneisuuden välistä yhteyttä.

Tutkimusten mukaan sitoutuminen kumppaniin on yhdistetty korkeampaan seksuaaliseen tyydyttyneisyyteen – siis, että ihminen nauttii seksistä enemmän silloin, kun sitä harrastaa sellaisen ihmisen kanssa, johon on sitoutunut. kertoo MindBodyGreen-sivusto.

Mutta tekeekö sitoutuminen seksistä parempaa vai saako hyvä seksi sitoutumaan enemmän?

Tutkimus selvitti yhteyttä

Journal of Sex and Marital Therapy -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat 366 pariskunnan sitoutumisen tasoa ja seksuaalista tyytyväisyyttä viiden pariterapiakäynnin aikana. Tutkijat halusivat ymmärtää, ennustaisiko sitoutumisen kasvu viikon aikana lisää seksuaalista nautintoa seuraavalla viikolla vai kasvattaisiko hyvä seksi sitoutuneisuutta.

– Kumppanit voivat olla sitoutuneempia parisuhteeseen, joka tarjoaa enemmän seksuaalista hyötyä, tutkijat pohtivat.

Eli kumppanit, jotka ovat tyytyväisiä siihen, miten heidän seksuaaliset tarpeensa täytetään, saattavat olla omistautuneempia parisuhteensa tulevaisuudelle.

Myös päinvastainen voi kuitenkin pitää paikkansa. Voi nimittäin olla, että kun sitoutuneisuus kumppaniin kasvaa, myös seksuaaliselle puolelle tulee todennäköisemmin omistettua enemmän aikaa ja energiaa, mikä puolestaan lisää kummankin seksuaalista nautintoa, tutkijat spekuloivat.

Vahva sitoutuneisuus suhteessa saattaa johtaa seksuaalisiin kokeiluihin ja nautinnollisempaan seksielämään. Jos sitotutumisen taso on matala, fyysisestä läheisyydestä ei kenties ole niin helppo nauttia.

Kaksisuuntainen yhteys

Mutta kumpi siis pitää paikkansa? Tutkijoiden aineiston perusteella kummatkin. Tutkijat nimittäin havaitsivat kaksisuuntaisen yhteyden: lisääntynyt sitoutuneisuus viikon aikana johti parempaan seksiin, mutta parempi seksi johti myös parempaan sitoutuneisuuteen.

Kolmen ensimmäisen terapiakerran jälkeen vaikutukset kuitenkin tasaantuivat. Seksuaalinen nautinto ennusti kuitenkin pidempään sitoutuneisuutta viiden viikon aikana kuin toisinpäin. Tutkijat arvelevat, että pitkällä aikavälillä seksuaalisen nautinnon hyödyt ovat tärkeitä sitoutuneisuuden parantamiseksi, mutta sitoutumisen tuoma turvallisuus on ajan myötä vähemmän tärkeää seksuaalisen nautinnon ennustamisessa.

Parisuhteen kannalta tutkimustuloksia voi tulkita esimerkiksi niin, että jos onnistuu parantamaan parisuhdetta ja sen vakautta, seksielämä paranee siinä sivussa. Toisaalta kun seksielämä paranee, parisuhdekin piristyy. Tutkimuksen perustella voi kuitenkin olla, että jossain vaiheessa sitoutuneisuus lakkaa lisäämästä seksin tuomaa nautintoa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja