Mainos

Serbit valtasivat hiilikaivoksen takaisin

Serbian turvallisuusjoukot ovat vallanneet takaisin strategisesti tärkeän Belacevacin hiilikaivoksen Kosovon maakunnassa. Kaivoksesta on käyty kiivaita taisteluja sen jälkeen kun maakunnan itsenäisyyttä ajava Kosovon vapautusarmeija UCK otti sen haltuunsa viime viikolla.

Serbian poliisi kertoi Belgradin radiossa, että tilanne on hallinnassa ja työt kaivoksessa on aloitettu uudelleen. Serbian tiedotusministeriö järjesti myös kotimaisille ja ulkomaisille toimittajille matkan Belacevaciin ja läheiseen Adan kylään. Perillä poliisi näytti toimittajille suuren määrän takavarikoituja aseita, mm. kranaatinheittimiä, kiikarikivääreitä ja panssarintorjunta-aseita.

UCK valtasi kaivoksen viime viikolla, ja valtauksen yhteydessä kaksi serbipoliisia sai surmansa. Yksi poliisi haavoittui, ja 13 serbialaista kaivosmiestä vietiin tuntemattomaan paikkaan.

Jugoslavian armeija lisännyt toimintaansa

Läntisten tarkkailijoiden mukaan myös Jugoslavian vakituisen armeijan joukot ottivat osaa taisteluihin Belacevacista. Armeija on muutenkin osallistunut yhä tiiviimmin operaatioihin Kosovon albaaneja vastaan, vaikka päävastuun taisteluista kantavat edelleen serbipoliisit, tarkkailijat sanoivat. Armeijan lisääntynyt mukaantulo merkitsee heidän mukaansa kriisin tuntuvaa laajentumista.

-Jugoslavian armeijan joukot, jotka ovat tähän saakka toimineet Albanian ja Makedonian vastaisilla rajoilla, osallistuvat nyt taisteluihin monilla paikkakunnilla Kosovossa, sanoi eräs läntinen viranomainen, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen. Tähän saakka UCK:ta vastaan ovat taistelleet ennen kaikkea serbipoliisit, joista osa on saanut taistelukoulutuksen. Armeija puolestaan on toiminut Jugoslavian rajoilla estääkseen miesten ja aseiden salakuljetuksen Kosovoon. UCK:n joukoilla on valvonnassaan ainakin kolmannes Kosovon alueesta.

(STT-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.