Mainos

Serbipoliisi esti hautatutkimukset

Serbipoliisit estivät tänään suomalaisen tutkijaryhmän pääsyn joukkohaudalle, jossa on Kosovon albaanien ruumiita. -Meidän oli määrä tutkia hautaa tänään, mutta serbipoliisit estivät meidän pääsymme paikalle, sanoi suomalaisryhmä johtava Helena Ranta.

Serbipoliisi esti ryhmän pääsyn Gornje Obrinjen kylään Keski-Kosovossa. Kylästä löydettiin syyskuun loppupuolella joukkohauta, jossa on haudattuna 22 Kosovon albaania. Hautalöydön aikaan taisteluja käytiin vielä serbijoukkojen ja Kosovon albaanisissien välillä.

Suomalaisryhmän mukana oli tänään toimittajia ja serbiviranomaisia. Matka pysähtyi Gornje Obrinjen lähellä sijaitsevassa Trstenikin kylässä, kun Kosovon vapautusarmeijan UCK:n edustajat katsoivat, ettei serbiviranomaisia päästetä joukkohaudalle. Tutkintatuomari Danica Marinkovic puolestaan piti kiinni kannastaan, jonka mukaan tutkimusta ei voitu tehdä ilman hänen läsnäoloaan. Marinkovicin mukaan suomalaistutkijat voivat yrittää uudestaan huomenna haudalle pääsyä.

Helena Ranta kertoi myöhemmin, että suomalaisryhmä oli neuvotellut yli kaksi tuntia Pristinassa vierailevan Serbian oikeusministerin Dragoljub Jankovicin kanssa välikohtauksesta.
-Me teimme oikeusministerille ehdotuksen, jolla tilanne voitaisiin ratkaista. Nyt me odotamme, että oikeusministeri tekee asiassa päätöksen. Me emme rupea tekemään mitään uusia yrityksiä päästä alueelle, Ranta sanoi puhelimitse Pristinasta.

Suomalaiset ovat saaneet serbiviranomaisilta luvan tutkia kuutta joukkohautaa, joista kolmessa on Kosovon albaanien ruumiita ja kolmessa serbien ruumiita. Suomalaisten tutkimusten tulokset luovutetaan serbiviranomaisille ja EU:lle. Ryhmä työskentelee Kosovossa EU:n valtuuttamana.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.