Mainos

Serbian talousmyönnytykset voivat lykkääntyä lomien yli

Radovan Karadzic istuu jo Haagissa, mutta Serbia saa edelleen odotella Euroopan unionin talousmyönnytyksiä. Ehkä syksyyn asti.

Kysymystä on vatvottu siitä lähtien, kun Karadzic viime viikolla pidätettiin ja laajentumiskomissaari Olli Rehn suositteli myönnytyksiä.

Ne sisältyvät unionin ja Serbian jo huhtikuussa solmimaan vakaus- ja lähentymissopimukseen. Tuolloin jäsenmaat kuitenkin päättivät, ettei sopimusta ratifioida eikä sen taloutta koskevaa osaa toimeenpanna ennen kuin Serbia taipuu yhteistyöhön Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa.

Kuluvan viikon tiistaina EU-maiden suurlähettiläät sopivat, että talouspäätöstä lykätään edelleen, kunnes Karadzic on luovutettu Haagiin ja pääsyyttäjä on arvioinut Serbian toimintaa. Nyt kun Karadzic on luovutettu ja syyttäjä Serge Brammertz kehaissut serbien erinomaista yhteistyöhalukkuutta, on ongelmaksi noussut kesälomakausi.

Talousmyönnytyksille on nimittäin saatava ministeritason hyväksyntä kaikilta jäsenmailta, mutta elokuu on unionissa kesälomakuukausi numero yksi. Kalenterit loistavat tyhjyyttään, eikä mahdollisuutta päätöksentekoon edes ole, ellei puheenjohtajamaa Ranska kutsu koolle ylimääräistä tapaamista.

Muutoin seuraava tilaisuus tulee vasta syyskuun alussa, kun unioni palailee lomaltaan täysistuntoviikolle Strasbourgiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.