Mainos

Serbian oppositio aikoo pitää taukoa mielenosoituksissa

Serbian oppositio aikoo keskeyttää lähes kolme kuukautta kestäneet mielenosoituksensa. Zajedno-liikkeen johtajan Zoran Djindjicin mukaan oppositio antaa presidentti Slobodan Milosevicin hallitukselle kolme viikkoa aikaa vapauttaa valtion valvoma tiedonvälitys. Mielenosoitukset aiotaan aloittaa uudelleen 9. maaliskuuta, mikäli vaadittuja uudistuksia ei toteuteta.

Eilen illalla noin 10 000 mielenosoittajalle puhunut Djindjic sanoi opposition saavuttaneen kunnallisvaalivoiton tunnustamisen myötä yhden kolmesta tavoitteestaan. Jäljellä ovat tiedotusvälineiden vapauttaminen hallituksen valvonnasta sekä seuraavien vaalien puolueeton toteutuminen.

Mielenosoittajat aikovat kuitenkin kokoontua Belgradin kaduille vielä ensi perjantaina, jolloin juhlitaan uuden kaupunginvaltuuston kokoontumista. Myös opiskelijat aikovat yhä jatkaa omia mielenosoituksiaan.

Serbian oppositio rakoilee

Serbian Zajedno-oppositioliitto on alkanut rakoilla nyt, kun se on viimein saavuttanut tavoitteensa ja saanut viranomaiset vahvistamaan vaalivoittonsa. Entiset liittolaiset ovat henkilökohtaisen kunnianhimon myötä kääntymässä kilpailijoiksi tulevien parlamenttivaalien alla.

Parlamentti hyväksyi alkuviikosta lain, joka tunnusti opposition kunnallisvaalivoiton 14 suurimmassa kaupungissa, mm. Belgradissa. Lain läpimeno oli oppositiolle suuri voitto kolme kuukautta jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen.

Samalla se oli kuitenkin isku opposition yhtenäisyydelle. Zoran Djindjicin demokraattinen puolue, Vuk Draskovicin Serbian uudistuspuolue (SPO) ja Vesna Pesicin kansallisliitto (GSS) alkoivat heti kiistellä myöhemmin tänä vuonna pidettävien parlamentti- ja presidentinvaalien ehdokasasettelusta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.