Zelenskyi varoittaa ukrainalaisia pysymään poissa Venäjän sotilaskohteista – MTV seurasi sotaa

2:49
Zaporizhzhjan ydinvoimalan taistelut huolestuttavat paikallisia asukkaita

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 16.8.2022. Maanantain sotaseurannan löydät tästä.

  • Zelenskyi: Ydinvoimalaa ampuvista venäläisistä "erikoiskohde"
  • Zelenskyi: Sota alkoi Krimistä ja sen täytyy loppua Krimin vapauttamiseen
  • Yhdysvallat: Venäjä menettää joka päivä 500 sotilasta
  • Brittitiedustelu: Venäjän aseteollisuus ei pysty toimittamaan kaikkia tilauksia
  • Satelliittikuvat: Ainakin seitsemän sotilaskonetta tuhoutui Venäjän Krimin kentän räjähdyksissä
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.53: Zelenskyi varoittaa ukrainalaisia pysymään poissa Venäjän sotilaskohteista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti miehitetyillä alueilla asuvia ukrainalaisia ​​pysymään poissa Venäjän joukkojen sotilaskohteista.

– Älä mene lähelle Venäjän armeijan sotilaallisia kohteita ja kaikkia niitä paikkoja, joissa he säilyttävät ammuksia ja varusteita, Zelenskyi sanoi videoviestissään.

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla raportoitiin tänään useista räjähdyksistä. Räjähdysten taustat ovat epäselviä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan tänään aamulla Krimillä Dzhankoin lähellä ammusvarastossa syttynyt tulipalo ja siihen liittyneet räjähdykset johtuivat "sabotaasista".

Ukraina kiistää Venäjän syytökset. 

Tiistaina iltapäivällä Guardian-lehti kertoi uusista räjähdyksistä Krimillä Simferopolin kaupungissa, jossa on venäläisten sotilastukikohta, sekä Hvardijsken sotilaslentotukikohdassa. Näidenkään räjähdyksien alkuperää ei tiedetä. 

Lue aiheesta lisää täältä.

22.25: Ukrainan ydinvoimayhtiöön tehtiin voimakas verkkohyökkäys

Ukrainan ydinvoimayhtiö Energoatomiin on tehty verkkohyökkäys, yhtiö kertoo verkkosivuillaan. Energoatomin mukaan hyökkäys ei kuitenkaan onnistunut katkaisemaan toimintoja.

Energoatomin mukaan hyökkäys oli voimakkain sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Yhtiön mukaan verkkohyökkäys tehtiin Venäjältä.

19.41: YK:n pääsihteeri matkustaa Ukrainaan tapaamaan Zelenskyin ja Erdoganin

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres matkustaa torstaina Lviviin Ukrainaan tapaamaan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Turkin presidentin Tayyip Erdoganin. Guterreksen on tarkoituksena vierailla perjantaina Mustanmerensatamassa Odessassa, kertoo YK:n tiedottaja Reutersille.

15.49: Venäläinen rocktähti sai sakot arvosteltuaan Ukrainan sotaa

Venäläinen tuomioistuin on tuominnut rocktähden, neuvostoajan DDT-rockyhtyeen keulakuvan Juri Shevtshukin sakkoihin hänen arvosteltuaan Ukrainan sotaa.

Tuomioistuimen mukaan 65-vuotias Shevtshuk syyllistyi "armeijan halventamiseen".

Shevtshuk joutuu maksamaan maksimimäärän sakkoja: 50  000 ruplaa eli yli 780 euroa, mikä vastaa monen kuukausipalkkaa Venäjällä.

Shevtshuk kysyi toukokuussa yleisöltään Ufan kaupungissa, miksi ihmisiä kuolee Ukrainassa. Hän sanoi myös, "ettei tarvitse nuolla ja pussata presidentin persettä".

Videoita hänen kommenteistaan levisi tämän jälkeen sosiaalisessa mediassa.

Tuomionsa jälkeen Shevtshuk antoi lausunnon, jossa hän sanoo vastustavansa sotaa aina ja kaikkialla.

13.15: Venäjä pitää varastotuhoja sabotaasina

Venäjän puolustusministeriö ilmoittaa, että armeijan varastotilojen tuhoissa Pohjois-Krimillä on kyse sabotaasista, kertoo Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto RIA.

12.22: Satelliittikuvat näyttävät tuhot Ukrainan ydinvoimalan ympärillä

Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella on käyty taisteluja, jotka ovat aiheuttaneet huolta kansainvälisesti.

Planet LABS PBC on julkaissut satelliittikuvat ydinvoimalasta ennen ja jälkeen tuoreimpien taistelujen. Videolla ensimmäisenä näkyvä kuva on otettu sunnuntaina 7. elokuuta. Toinen kuva on otettu lauantaina 13. elokuuta sen jälkeen, kun ydinvoimalaan kohdistui tulitusta samana päivänä.

Kuvasta on nähtävissä jälkiä muun muassa voimalan ympärillä olevilla pelloilla.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan ydinvoimalaan kohdistuneista tulituksista.

0:19

9.54: Ammusvarasto räjähtänyt Pohjois-Krimillä

Ammusvarasto on räjähtänyt Pohjois-Krimillä, paikalliset viranomaiset kertovat valtio-omisteisen Venäjän uutistoimisto TASS:in mukaan. Venäjän puolustusministeriön mukaan räjähdyksestä ei seurannut vakavia henkilövahinkoja. Asiaa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Venäläisten uutisvälineiden mukaan tulipalo syttyi hieman aamukuuden jälkeen sotatarvikevarastolla Mayskoyen kylässä Dzankoin alueella.

Ukraina ei Guardian-lehden mukaan ole virallisesti ottanut kantaa siihen, mistä räjähdykset ovat voineet johtua.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak tviittasi räjähdysten jälkeen, että Venäjän miehittämillä alueilla "miehittäjillä ja varkailla on iso riski kuolla".   

Krim on ollut Venäjän hallussa vuodesta 2014 lähtien Venäjän vallattua sen Ukrainalta.

0:27

5.42: Oikeudenkäynti viittä ulkomaalaista taistelijaa vastaan alkaa

Venäjän tukemalla Donetskin separatistialueella alkoi maanantaina oikeudenkäynti, jossa viittä ulkomaalaista taistelijaa syytetään palkkasotilaana toimimisesta, kertovat venäläismediat.

Syytettyinä ovat Ukrainan joukkojen riveissä taistelleet kolme brittitaistelijaa sekä yksi ruotsalainen ja kroatialainen taistelija.

Syytettyjä voi uhata kuolemantuomio. Venäjällä kuolemantuomio lakkautettiin käytännössä 1990-luvulla, mutta Itä-Ukrainan separatistialueilla kuolemantuomio on palautettu voimaan.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet tuomitsi kesäkuussa vastaavanlaisen oikeudenkäynnin puutteellisena ja mahdollisena sotarikoksena. Kesäkuun alussa Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit tuomitsivat kaksi britannialaista ja yhden marokkolaisen taistelijan kuolemaan. Kaikki kolme tuomittua ovat valittaneet tuomioistaan.

Maanantai 15.8.

23.40: Venäjän puolustusministeri ja YK:n pääsihteeri keskustelleet kriisiydinvoimalan tilanteesta

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ovat keskustelleet puhelimitse Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanteesta, kertoi Venäjän puolustusministeriö maanantaina.

Puolustusministeriön mukaan kaksikko keskusteli niistä edellytyksistä, joilla voimalan käyttö olisi turvallista.

Venäjän joukot valtasivat ydinvoimalan maaliskuun alussa, pian sen jälkeen kun olivat hyökänneet Ukrainaan.

Heinäkuun jälkeen ydinvoimalan aluetta on tulitettu useaan otteeseen.

22.18: Venäjä väittää, että YK estäisi IAEA:n pääsyn Zaporizhzhjaan – YK kiistää ja selventää nyt tapahtumia

YK kiistää Venäjän väitteet, joiden mukaan se olisi estänyt tai peruuttanut Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n vierailun Zaporizhzhjan laitokselle. 

YK:n pääsihteerin tiedottaja Stéphane Dujarric sanoo lausunnossa seuraavasti:

– Haluan selventää muutamia kohtia: Ensinnäkin IAEA on erikoistunut virasto, joka toimii täysin riippumattomasti päättäessään, miten se toteuttaa erityistehtävänsä. Toiseksi YK:n sihteeristöllä ei ole valtuuksia estää tai peruuttaa mitään IAEA:n toimintaa. Kolmanneksi, läheisessä yhteydessä IAEA:han YK:n sihteeristö on arvioinut, että sillä on Ukrainassa logistiikka- ja turvallisuuskapasiteettia, jotta se pystyy tukemaan mitä tahansa IAEA:n operaatiota Zaporizhzhjan ydinvoimalassa. 

Lue lisää maanantain käänteistä tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja