Ukraina myöntää Venäjän edistyneen Donetskin kaupungissa, ainakin 12 venäläissotilasta kuollut tukikohtaan tehdyssä iskussa – MTV seuraa sotaa

1:11
"Tämä isku osuu sydämeeni" – venäläiset ohjukset vaurioittivat yliopistoa Ukrainassa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa. 

  • YK:n pääsihteeri tapaa Zelenskyin ja Erdoganin huomenna Lvivissä.
  • Venäjä syyttää Pohjois-Krimin ammusvarastoiskuista sabotaasia.
  • Ukrainan asevoimien ylipäällikkö: Venäjä tulittaa Ukrainaa jopa 800 kertaa päivässä.
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.05: Ukrainassa hätätilanneharjoituksia ydinvoimalan iskujen takia

Ukrainan viranomaiset suorittivat hätätilanneharjoituksia Zaporizhzhjan ydinvoimalan toistuvien pommitusten jälkeen.

Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan ydinvoimalan tulittamisesta.

Osana hätätilanneharjoituksia ukrainalaiset ensijoukot pukeutuivat täydellisiin suojavarusteisiin ja käsittelivät sitten uhriksi tekeytynyttä miestä. Kun ryhmä oli tehnyt säteilytutkimuksen, he laskivat potilaan paareille, peittivät hänet kiiltävällä hopeakalvolla ja panivat hänet sitten ambulanssiin.

Ensijoukot tarkistettiin itse säteilyn varalta, minkä jälkeen heidät huuhdeltiin ja he hävittivät varusteensa. Viranomaisten mukaan harjoitukset toistetaan lähipäivinä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres, joka haluaa, että voimalan ympärille perustetaan demilitarisoitu vyöhyke mahdollisen katastrofin välttämiseksi, tapaa torstaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskiyn ja Turkin presidentin Tayyip Erdoganin.

21.30: Ainakin 12 venäläissotilasta kuollut tukikohtaan tehdyssä iskussa

Ukrainan armeijan mukaan ainakin 12 venäläistä on saanut surmansa iskussa tukikohtaan Nova Kakhovkan kaupungissa, kertoo Guardian.

Valtion rajavartiolaitoksen Telegramiin lähettämässä kuvamateriaalissa näkyi lukuisia palaneita kuorma-autoja, romahtaneita rakennuksia ja raunioita.

20.20: Ukraina myöntää Venäjän edistymisen Donetskin kaupungin länsipuolella

Ukrainan armeijan esikunta myöntää, että Venäjän joukot ovat onnistuneet etenemään lännessä Marinkan alueella noin 30 kilometrin päässä Donetskista.

Venäjä eteni myös Opytnen kaupunginosan suunnassa.  

Opytne sijaitsee lähellä kaupungin lentokenttää, noin 20 kilometriä pohjoiseen Donetskin keskustasta.  

Jo eilen Ukrainan armeijan komentaja Valeri Zaluzhny kertoi, että Venäjä etenee Donbassin alueella, lisäten kuitenkin, että tilanne on Ukrainan hallinnassa.

– Voimakkain tilanne on nyt Avdiivka-Pisky-Marinka-akselilla (noin 25 kilometriä Donetskin pohjois- ja länsipuolella), Zaluzhny sanoi.

17.42: Nato: Kansainvälisen atomienergiajärjestön tarkastajien on päästävä Zaporizhzhjan ydinvoimalaan Ukrainassa

YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien on päästävä tutkimaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaa Ukrainassa, vaatii sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Stoltenbergin mukaan se, että voimala on venäläisjoukkojen hallussa, vaarantaa vakavasti voimalan turvallisuuden ja lisää ydinonnettomuuden riskiä.

Stoltenbergin mukaan kaikkien venäläisjoukkojen olisi vetäydyttävä voimalan alueelta.

16.55: Venäläiset ohjukset vaurioittivat yliopistoa Ukrainassa

Mykolajivin pormestarin mukaan kaksi ohjusta osui yliopistoon varhain keskiviikkona. Iskuissa ei tullut uhreja.

Petro Mohyla Black Sea National -yliopiston johtajan Leonid Klymenkon mukaan yliopisto oli valmistautunut hyökkäykseen.

Hän kertoo henkilökunnan piilottaneen tärkeät laitteet etukäteen odottaen, että jotain tapahtuu.

– En tiedä, mitä he yrittävät tuhota, johtaja pohtii lasinsirujen keskellä.

Klymenkon mukaan yliopiston järjestämät koulutukset tulevat jatkumaan.

1:11

16.44: Ukraina vihjailee "kauan odotetulla" vastahyökkäyksellä – nähdäänkö Ukrainan itsenäisyyspäivänä taisteluvoittoja?

Ukrainan puolustustiedustelupalvelun tiedottaja Andrii Jusov vihjasi tänään, että kauan odotettu ja paljon puhuttu vastahyökkäys Venäjää vastaan voisi alkaa pian.

– Vastahyökkäystä ei ole sidottu tarkkaan päivämäärään, mutta meidän on otettava huomioon Ukrainan itsenäisyyspäivä. 

Ukrainan itsenäisyyspäivä on 24. elokuuta. Samana päivänä tulee kuluneeksi tasan puolivuotta, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

– Tiedustelupalvelun pääosasto on sanonut jo pitkään, että elo- ja syyskuu ovat erittäin tärkeitä aikoja koko rintaman tapahtumien jatkokehityksessä, Jusov sanoi.

Ukraina on puhunut viikkoja siitä, että se ryhtyy laajempaan vastahyökkäykseen Etelä-Ukrainassa venäläisjoukkoja vastaan. Tähän mennessä Ukraina on kuitenkin iskenyt "vain" Venäjän lentotukikohtiin, ammusvarastoihin ja tiettävästi venäläisen Wagner-ryhmän päämajaan. 

Lähde: CNN.

14.51: Venäjä ja Kiina järjestävät yhteiset sotaharjoitukset

Kiina lähettää armeijan joukkojaan Venäjälle maiden yhteisiin sotaharjoituksiin. Kyseisiin harjoituksiin osallistuvat myös Valko-Venäjä, Intia ja Tadžikistan. Asiasta kertoi Kiinan puolustusministeriö.

– Kiinan osallistuminen yhteisharjoituksiin ei liity nykyiseen kansainväliseen tai paikalliseen tilanteeseen, Kiinan ulkoministeriö sanoo tiedotteessaan.

– Harjoitukset ovat osa jatkuvaa kahdenvälistä yhteistyösopimusta.

Samankaltaisia Venäjän vetämiä harjoituksia on järjestetty aiempinakin vuosia ja Kiina on ennenkin osallistunut harjoituksiin.

– Tarkoituksena on syventää käytännöllistä ja ystävällistä yhteistyötä osallistuvien maiden armeijoiden välillä, parantaa strategista yhteistyötä ja vahvistaa kykyä vastata erilaisiin turvallisuusuhkiin, tiedotteessa kerrotaan.

14.09: Ukrainan pelastuslaitoksen videolla näkyy Venäjän ohjusiskun tuhoja

Ukrainan pelastuslaitos julkaisi tänään videon, jossa näkyy Venäjän ohjusiskun tuhot.

Isku kohdistui Zatokan rannikkokaupunkiin, joka sijaitsee 60 kilmetrin päässä Odessasta etelään.

Iskussa on haavoittunut Ukrainan tietojen mukaan neljä ihmistä. Yhdessä kaupungin lomakohteista on tulipalo ja laajoja vahinkoja.

MTV Uutiset tai videon julkaissut Reuters ei ole kyennyt itsenäisesti vahvistamaan videon kuvauspaikkaa ja -päivämäärää. 

0:46

13.20: Navalnyi: Venäläisoligarkkien pakotteet eivät ole tarpeeksi kattavia

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin mukaan länsimaiden tulisi asettaa enemmän pakotteita venäläisoligarkeille, joilla on läheisiä suhteita Vladimir Putiniin.

Hänen mukaansa länsimaat, jolla hän tarkoittaa Yhdysvaltoja, Euroopan unionia ja Iso-Britanniaa, ovat asettaneet pakotteita vain vajaalle neljäsosalle rikkaimmista venäläisistä, joita Forbes-talouslehti on listannut 200.

Navalnyi ehdotti myös, että maat kieltäisivät kaikkien Venäjän sotilaallista hyökkäystä tukevien ihmisten tulemisen maihinsa seuraavan 20 vuoden ajan.

11.58: Venäjä ampunut ohjuksia Odessaan

Venäläisjoukot ovat ampuneet ohjuksia Odessan alueelle viime yönä, kirjoittaa The Guardian

Ohjusiskus ovat aiheuttaneet kolmen ihmisen loukkaantumisen, Odessan oblastin tiedottaja kertoo.

Ukrainan armeijan mukaan iskussa tuhoutui virkistyskeskus ja useita yksityisiä rakennuksia.

6.26: Venäjä tulittaa Ukrainaa 800 kertaa päivässä

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Valeri Zaluzhnyi sanoo, että Venäjä jatkaa etenemistään Donbasin alueella. Hän painottaa kuitenkin, että intensiiviseksi kuvailtu tilanne on täysin hallinnassa.

Zaluzhnyin mukaan Venäjä tulittaa Ukrainaa 700–800 kertaa päivässä ja käyttää 40 000–60 000 ammusta joka päivä.

Asevoimien ylipäällikön arvio ammusten määrästä on linjassa monien länsimaisten analyytikkojen kanssa.

– Vihollinen keskittyy työntämään joukkojamme pois Donetskin oblastilta. Tilanne on intensiivisin Avdiivka-Pisky-Marjinka-akselilla, hän sanoo.

Lähde: CNN.

Tiistai 16.8.

23.53: Zelenskyi varoittaa ukrainalaisia pysymään poissa Venäjän sotilaskohteista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti miehitetyillä alueilla asuvia ukrainalaisia ​​pysymään poissa Venäjän joukkojen sotilaskohteista.

– Älä mene lähelle Venäjän armeijan sotilaallisia kohteita ja kaikkia niitä paikkoja, joissa he säilyttävät ammuksia ja varusteita, Zelenskyi sanoi videoviestissään.

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla raportoitiin tänään useista räjähdyksistä. Räjähdysten taustat ovat epäselviä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan tänään aamulla Krimillä Dzhankoin lähellä ammusvarastossa syttynyt tulipalo ja siihen liittyneet räjähdykset johtuivat "sabotaasista".

Ukraina kiistää Venäjän syytökset. 

Tiistaina iltapäivällä Guardian-lehti kertoi uusista räjähdyksistä Krimillä Simferopolin kaupungissa, jossa on venäläisten sotilastukikohta, sekä Hvardijsken sotilaslentotukikohdassa. Näidenkään räjähdyksien alkuperää ei tiedetä. 

Lue aiheesta lisää täältä.

22.25: Ukrainan ydinvoimayhtiöön tehtiin voimakas verkkohyökkäys

Ukrainan ydinvoimayhtiö Energoatomiin on tehty verkkohyökkäys, yhtiö kertoo verkkosivuillaan. Energoatomin mukaan hyökkäys ei kuitenkaan onnistunut katkaisemaan toimintoja.

Energoatomin mukaan hyökkäys oli voimakkain sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Yhtiön mukaan verkkohyökkäys tehtiin Venäjältä.

19.41: YK:n pääsihteeri matkustaa Ukrainaan tapaamaan Zelenskyin ja Erdoganin

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres matkustaa torstaina Lviviin Ukrainaan tapaamaan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Turkin presidentin Tayyip Erdoganin. Guterreksen on tarkoituksena vierailla perjantaina Mustanmerensatamassa Odessassa, kertoo YK:n tiedottaja Reutersille.

Voit lukea lisää uutisia Ukrainan sodan tapahtumista tiistain sotaseurannasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja