Suomessa myytävässä jäätelössä käytetään paljon raaka-aineita, joiden tuotannossa on merkittäviä ihmisoikeusriskejä, kertoo yritystoimintaa tutkivan kansalaisjärjestön Finnwatchin selvitys. Tällaisia ovat muun muassa palmuöljy, kaakao ja trooppiset hedelmät.
Osalla Finnwatchin kyselyyn vastanneista seitsemästä jäätelönvalmistajasta tuotantoketjujen valvonta ei ylety tuotannon alkulähteille, eivätkä kaikki yritykset myöskään aseta tavarantoimittajilleen sosiaaliseen vastuuseen liittyviä vaatimuksia.
Finnwatchin mukaan jäätelöissä käytetyn brasilialaisen sokerin tuotannossa on raportoitu pakkotyötä, ja vaniljan tuotantoon Madagaskarilla liittyy huonoja palkkoja ja lapsityötä.
Lue myös: Finnwatch vertaili Suomen kuuden suurimman sote-alan yrityksen verovastuullisuutta – Mehiläiselle heikoin tulos
Finnwatchin tarkastelun kohteina olivat noin puolen litran rasioissa myytävät jäätelöt. Kyselyyn vastasivat Valio, Fazer- ja Yosa-tuotemerkkien takana oleva Fazer, Pingviini-jäätelöitä valmistava Froneri Finland, Alpro-jäätelöitä valmistava Danone sekä Jymy, Kolme Kaveria ja Oatly.
Vastuullisuusvalvonta ei tarpeeksi kattavaa
Seitsemästä Finnwatchin kyselyyn vastanneesta yrityksestä Froneri Finlandin ja Valion vastuullisuusvalvonta ulottuu vain niiden ensimmäisen portaan tavarantoimittajiin.
Yritykset luottavat suorien tavarantoimittajiensa huolehtivan tuotantoketjujen ihmisoikeuksista, mutta eivät johdonmukaisesti edellytä esimerkiksi riskiraaka-aineiden tai riskimaissa toimivien raaka-ainevalmistajien vastuullisuuden varmistamista.