Selvitys: Suomalaisissa kodeissa paha vika, jota vakuutuskaan ei yleensä korvaa

Kodinkoneiden vesivuotovaurioiden suuri enemmistö korvataan 1:39
Kodinkoneiden vesivuotovaurioiden suuri enemmistö korvataan

Ifin mukaan moni ei ole tietoinen eräästä oleellisesta vakuutusasiasta, joka liittyy ulkopuolelta tulevaan kosteuteen.

Yli 20 000 vakuutusyhtiö Ifin kotivakuutusasiakkaan taloon tehdyssä tarkastuksessa on paljastanut eräs suomalaisten omakotiasumiseen liittyvä ongelmakohta. Joka kolmannen omakotitalon vesikatosta löytyi talotarkastuksissa jotakin korjattavaa tai vähintään pikaista huoltoa kaipaavaa.

– Lähes 10 prosentissa taloista katto on selkeästi kulunut tai jo käyttöikänsä loppupuolella. Vielä useammin aluskate on rikki tai puutteellinen, Ifin omakotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen kertoi tiedotteessa.

Ongelma yleistynyt

Sadeveden omakotitaloille aiheuttamien vahinkojen määrä on kasvanut viime vuosina varsinkin eteläisessä Suomessa sateisten ja lauhojen talvien myötä. Lisäksi syys- ja talvimyrskyt rasittavat katon rakenteita.

– Tyypillisesti katon kunnon huononnuttua vettä pääsee valumaan rakenteisiin tai sisälle taloon jonkin läpiviennin kohdalta. Hyvin yleinen vahinko on se, että vesikatto vuotaa savupiipun juuresta, kertoo Utunen.

Ifin mukaan moni ei ole tietoinen eräästä oleellisesta vakuutusasiasta, joka liittyy ulkopuolelta tulevaan kosteuteen.

– Moni ei tiedä, että tyypillisesti useimmista kotivakuutuksista on rajattu pois ulkopuolinen kosteus eli esimerkiksi juuri tilanteet, joissa sadevettä on päässyt talon rakenteisiin, kerrotaan Ifin tiedotteessa.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:n jaostopäällikkö Tuomas Siirala kertoo, että Ifin väite on lähtökohtaisesti paikkansapitävä.

– Kotivakuutuksia on eri laajuisia. Ilmiöpohjaisissa vakuutuksissa vahingon pitää johtua jostain ehdoissa mainitusta syystä, Siirala kertoi.

Siiralan mukaan talon rakenteisiin maaperästä päässyt ulkopuolinen kosteus ei yleensä täytä korvattavan vahingon ehtoja.

– Jos kyse on sademäärältään vakuutusehdoissa määriteltyyn yltävästä rankkasateesta, vahingot ovat korvattavia esimerkiksi, jos vettä sataa niin paljon, että sitä tulee sisään ovesta tai vaikka lähellä maaperää olevasta ikkunasta.

Laajemmat vakuutukset korvaavat vahinkoja, jotka johtuvat äkillisistä ja ennalta-arvaamattomista syistä.

– On kuitenkin katsottu, että veden kertyminen maaperään tavanomaisten sateiden aikana tai keväisin lumen sulaessa ei ole äkillinen ja ennalta-arvaamaton tapahtuma. Vakuutuksissa on myös usein maakosteuden tai sulamisvesien aiheuttamia vahinkoja koskevia rajoituksia.”

Käyttöikä noin 40 vuotta

Puutteet ja vahingot ovat useimmiten vanhemmissa taloissa. Ifin mukaan tyypillinen käyttöikä katolle on noin 40 vuotta, mutta pintamateriaali vaikuttaa asian. If suosittaa tarkastamaan katon kunnon vuosittain.

Katolla liikkuessa täytyy ehdottomasti huomioida turvallisuus ja käyttää turvavälineitä. Avuksi voi pyytää myös ulkopuolista asiantuntijaa. Jos itsellä herää epäilys katon kunnosta, kannattaa tilata tarkempi kuntoarvio, Utunen kertoo.

Ifin Kunnon koti -talotarkastuksessa rakennusalan ammattilainen käy läpi omakotitalon kunnon, rakenteet ja rakennuksen tekniikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat