Lumien sulaminen voi aiheuttaa vahinkoa kodin rakenteille – osaathan varautua?

Vakuutusyhtiö kertoo tiedotteessaan vahinkotilastojen paljastavan, ettei pelättyjä vuotovahinkoja ole nähty suomalaiskodeissa lisääntyneissä määrin. Nyt kannattaa kuitenkin varautua lumien sulamiseen.

Kun sähkön hinta nousi, esimerkiksi POP Vakuutus varoitti, että rakennuksen lämpötilan laskeminen liian alhaiseksi on yksi harmillisimpia säästökohteita ja voi johtaa kalliisiin vuotovahinkoihin. 

– Säästäminen lämmityksen energian kulutuksessa on marginaalista, jos sitä vertaa rakennuksen korjauskustannuksiin vesijohtovuodoissa, kertoi korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta totesitiedotteessa marraskuussa 2022.

LähiTapiola varoitti myös mökkiläisiä: korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen kehotti yhtiön tiedotteessa varautumaan mahdollisiin putkivuotoihin, mikäli mökin lämmitystä aikoo laskea merkittävästi talvella.

Nyt vakuutusyhtiö If kertoo, että sen vahinkotilastojen perusteella vuotovahinkojen määrä ei ole näyttänyt lisääntyneen.

– Verrattain leuto talvi auttoi tässä ja suurimmat pelot sähkön hintapiikeistä jäivät myös toteutumatta, kommentoi Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström vakuutusyhtiön tiedotteessa.

Ifin mukaan vuotovahingot ovat olleet tänä talvena tavallisella, aiempien talvien mukaisella tasolla. Pakkasesta johtuvien putkivahinkojen määrässä ei ole nähty kasvuissa, eikä vahingoissa yleisestikään.

– Asia on ollut mediassa esillä ja ihmiset ovat varmasti kiinnittäneet asiaan huomiota. Jos lämmitystä on laskettu, on se pidetty kuitenkin riittävällä tasolla ja esimerkiksi mökeillä on tyhjennetty vesijärjestelmät asianmukaisesti, kertoo Lindström.

Miten lumien sulamiseen tulee varautua?

Lumien sulamiseen kannattaa nyt kuitenkin varautua kosteusvahingot välttääkseen. Kun lumi sulaa keväällä, voi vesi aiheuttaa isoa vahinkoa rakenteille valuessaan rakennukseen päin.

Millaista säätä luvassa? Tarkista oman paikkakuntasi tilanne osoitteesta mtvuutiset.fi/saa.

– Keväisin tulee varmistaa, että sulamisvedet valuvat sadevesikaivoihin ja ojiin eivätkä rakennukseen päin. Isommat lumikasat on hyvä poistaa talojen viereltä, muistuttaa Lindström.

Ifiltä kehotetaan tarkistamaan myös, etteivät sadevesikaivot ole lumen peitossa tai muuten tukossa. Lisäksi tarkista kellarikerroksen tuuletusaukot ja ikkunat varmistaen, ettei sulamisvesi pääse kellariin. Ovatko rännit ja tasakaton kattokaivot auki? Tarkista tämä, jotta katolle kertyvät sulamisvedet pääsevät varmasti poistumaan esteettä.

Samoin jos tontilta löytyy salaojia, kannattaa varmistaa tarkistuskaivosta, että vesi virtaa salaojaputkia pitkin esteettä tarkistuskaivoon.

Tampereella katon sulavat lumet valuivat kerrostalon rakenteisiin viime vuonna. Juttu jatkuu videon alla.

Tampereella katon sulavat lumet valuivat kerrostalon rakenteisiin 4:09
MTV paikalla: Tampereella katon sulavat lumet valuivat kerrostalon rakenteisiin.

Millainen on katon, räystäiden ja syöksytorvien kunto? Ovatko lumiesteet ja kattoturvatuotteet kunnossa? Tarkasta vielä räystäiden kiinnitys, jotta vesi ohjautuu niitä pitkin varmasti maahan, eikä rakenteisiin.

Edellä mainitut asiat kannattaa tarkistaa, sillä Ifin mukaan omakotitalojen vakuutukset eivät tyypillisesti korvaa lumen sulamisesta aiheutuvia vahinkoja, sillä niitä ei voida pitää Suomen olosuhteissa ennalta arvaamattomina.

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat