Mainos

Selvitys: Ruotsissa koulutetaan tuhansia opettajia liikaa

Ruotsissa on hätäilty opettajapulan vuoksi jo lähes kymmenen vuotta. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen: ensi vuonna valmistuu 2500 peruskoulun yläasteen ja lukion opettajaa suoraan kilometritehtaalle.

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsissa koulutetaan tuhansia opettajia enemmän kuin tarvitaan. Yliopistoja kehotetaan vähentämään opettajankoulutuksen aloituspaikkoja niin pian kuin mahdollista, kertoo Svenska Dagbladet -lehti.

Korkeakoululaitoksen selvityksen tulos on yllättävä, sillä lähes vuosikymmen on puhuttu opettajapulasta. Opiskelupaikkoja on lisätty, ja jo ensi vuonna valmistuu 2500 peruskoulun yläasteen ja lukion opettajaa liikaa.

- Ruotsin kouluvirasto oli pannut merkille, että opettajia tarvitaan enemmän esikouluihin ja ammattikouluihin, mutta sen jälkeen ei opettajien tarvetta analysoitu tarkemmin, sanoo korkeakouluviraston selvityksen osallistunut tutkija Jean-Pierre Zune.

- Kun tietoja opettajapulasta alkoi tulla, monet kunnat ottivat opettajiksi epäpäteviä henkilöitä, kertoo Ruotsin korkeakouluviraston tiedottaja Linnea Bolter.

Esikoulu- ja ammattiaineopettajiksi kouluttautuneet löytävät edelleen hyvin työtä, mutta yläasteen ja lukion opettajiksi aikovien opiskelupaikkoja selvityksessä kehotetaan vähentämään. Lisäksi ehdotetaan, että alueellista suunnittelua tehostettaisiin täydentämään valtakunnallista suunnittelua.

Työmarkkinat ja korkeakouluopetus -selvityksessä käydään läpi kaikki koulutusalat. Liikaa väkeä koulutetaan myös ekonomeiksi, toimittajiksi ja taitelijoiksi, mutta liian vähän insinööreiksi, hammaslääkäreiksi ja lääkäreiksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.