Selvitys: Ruokahävikkiä saadaan vähennettyä näillä pienillä lakimuutoksilla ilman että elintarviketurvallisuus vaarantuu

Ruokahävikin syntymistä on mahdollista estää Suomessa lainsäädännön hienosäädöllä ilman elintarviketurvallisuuden vaarantumista. Tähän tulokseen päätyi Lexfoodwaste-selvityshanke, tiedottaa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimikunta.

Nyt saatujen tulosten mukaan muutoksia tarvitaan läpi ketjun, jotta hävikinvähentämistavoitteisiin voidaan päästä. Hävikkiin johtaa esimerkiksi pakkausmerkintöihin ja säilytyslämpötiloihin liittyvä lainsäädäntö.

Alkutuotannossa on mahdollista muuttaa muun muassa elintarvikeketjun tietojen aikarajoja ja kasvintuotannossa kauppakelpoisuuden normien mukaista luokittelua.

Suomi on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Suomessa hävikkiä syntyy kaikissa vaiheissa alkutuotannosta kuluttajaan yhteensä noin 450 miljoonaa kiloa vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat