Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Arviolta lähes kolmasosa kaikesta ruuasta päätyy hävikkiin – samaan aikaan nälänhätä kasvaa

14:07Leipäjonoja ja hävikkiruokaa – mikä mättää?
Julkaistu 19.04.2018 13:15

MTV UUTISET

Suomessakin etsitään keinoja vähentää ruokahävikkiä, sillä huomattava osa kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy kulutuksen sijaan hävikkiin. Eräiden arvioiden mukaan osuus on peräti 30 prosenttia.

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain noin 26 kiloa ruokaa roskiin henkeä kohden. Osa hävikistä voisi kuitenkin olla vältettävissä.

Kotitalouksissa paljon opittavaa

Tutkija ja maatalous- ja metsätieteiden tohtori Kaisa Karttusen mukaan ruokahävikin tiedostaminen on keskeistä sen vähentämiseksi, ja asiassa on menty paljon eteenpäin. Kotitalouksissa hävikin syitä ovat muun muassa epäselvyydet viimeinen myyntipäivä ja parasta ennen -merkintöjen tarkoituksesta: osa saattaa heittää roskiin täysin syömäkelpoista ruokaa.

Nyt merkintöjä onkin tarkoitus selkeyttää kuluttajille, jotta tarpeetonta hävikkiä saataisiin vähennettyä.

Karttusen mukaan ihmiset eivät tänä päivänä välttämättä osaa tehdä oikean kokoluokan ruoka-annoksia, joka voi johtaa tarpeettomaan hävikkiin. Joissain perusasioissakin voi olla oppimista.

– Otetaan lautaselle sen verran ruokaa kuin syödään, katsotaan jääkaappiin ennen kauppaan menoa, Karttunen listaa.

Hän pohtii myös, että ihmisten osaaminen ruuantähteiden hyödyntämisessä toisiin ruokalajeihin voi olla vähentynyt.

Oma roolinsa on myös maataloudella, kaupalla ja teollisuudella.

Huomenta Suomen videolla haastateltavat pohtivat, mikä vaikutus ruokahävikin vähenemisellä olisi maailman nälänhätään ja ilmastonmuutokseen. He myös pohtivat, miten Suomi selviäisi omavaraistaloudessa, jos ruuan tuonti Suomeen loppuisi yllättäen.

Lisää aiheesta:

Teetkö sinäkin karmean kahvivirheen? Tulee kalliiksiSyömäkelpoista ruokaa roskiin jopa satoja miljoonia kiloja joka vuosi – näin pahasti siitä kärsii sekä ilmasto että oma lompakkosiKuulostaako tutulta? Yleinen tapa käydä ruokakaupassa voi tulla kalliiksi – säästä rahaa yhdellä olennaisella muutoksellaKotitaloudet viskaavat arvokasta tavaraa menemään kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin on kuviteltu: "Kuin heittäisit 5 euron setelin pois"Ruokahävikki on tähtitieteellisissä lukemissa – Luken tutkimus valmistui: laitoksissa syntyy jopa 78 miljoonaa kiloa elintarvikejätettä vuosittainVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
Huomenta SuomiKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi
  • 30.11.13:08
    Antti Railio

    Laulajatähti Antti Railio pelottavasta tilanteestaan: "Eteisvärinä"

  • 29.11.13:39
    Sijoittaminen

    70 sijoituasuntoa hankkinut Tellu päätti hypätä oravanpyörästä pois

  • 29.11.12:16
    XL5

    Mika Ikonen XL5:n paluusta: "Laitetaan piste meidän tarinalle"

  • 1.11.15:45
    Mielenterveys

    Mielenterveysomainen: Kiinnitä huomiota tähän hälytysmerkkiin omassa jaksamisessasi

  • 31.10.16:01
    Stressi

    Murehditko liikaa? Harri Gustafsberg neuvoo, kuinka huoliajattelun kierteestä voi vapautua