Mainos

Selvitys: Monikulttuurisuuden hyödyntämisessä työpaikoilla paljon parantamisen varaa – esimiehet avainroolissa

Työpaikoilla ei hyödynnetä eri kulttuureista tulevien työntekijöiden vahvuuksia riittävästi, ilmenee tuoreesta selvityksestä.

Yli puolet kyselyyn vastanneista työikäisistä ja työnantajista oli tätä mieltä. Työikäisistä ja työnantajista vain kolmannes arvioi, että työpaikoilla osataan hyödyntää eri kulttuureista tulleiden vahvuuksia.

Monikulttuurisen hyödyntämisen arvioitiin olevan parempi suurissa yrityksissä. Julkisella sektorilla ja pk-yrityksissä asiassa on selvityksen mukaan enemmän kehitettävää. Parhaimmaksi tilanteen arvioivat yksityisen palvelusektorin työntekijät ja huonoimmaksi teollisuuden työntekijät.

Työterveyslaitoksen vanhemman asiantuntijan Barbara Bergbomin mukaan yksi este muista kulttuureista tulleiden vahvuuksien hyödyntämisessä voi olla työpaikkojen liiallinen homogeenisuus sekä rekrytoinnissa että työpaikan toimintatavoissa.

Vaatii tiivistä yhteistyötä

Selvityksen mukaan esimies on avainroolissa monikulttuurisuuden hyödyntämisessä. Monikulttuurisuuden hyödyntämistä voi selvityksen mukaan kehittää muun muassa perehdyttämällä maahanmuuttajataustaiset työtehtäviinsä kunnolla, toimimalla tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti ja keskustelemalla avoimesti.

– Keinoja on useita, ne pitäisi vain rohkeasti ottaa käyttöön, Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airila sanoo tiedotteessa.

Airila painottaa, että monikulttuurisuuden hyödyntäminen edellyttää johdon, esimiesten ja työntekijöiden tiivistä yhteistyötä.

Selvityksen toteutti Aula Research ja sen teetätti Suomalaisen Työn Liitto, Työterveyslaitos, Työelämä 2020 -hanke ja Tekes.

Made by Finland -kysely tehtiin 28. maaliskuuta ja 5. toukokuuta välisenä aikana ja siihen vastasi 1056 työikäistä ja 711 työnantajaa yritysten ja julkisten organisaatioiden ylimmästä johdosta.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.