Maahanmuuttajia halutaan töihin – oven aukeamiselle on yhä useita esteitä

Suomalaiset yritykset ovat halukkaita palkkaamaan maahanmuuttajia, mutta kielitaito on maahanmuuttajan työllistymiselle suurin yksittäinen este. 

Yhdeksän kymmenestä (92 %) yli viisi henkilöä työllistävästä yrityksestä voisi tulevaisuudessa palkata pidempään Suomessa asuneita maahanmuuttajia. Tämä käy ilmi Taloustutkimuksen tänään julkistetusta tutkimuksesta.

Sen mukaan kolme neljästä (76 %) yrityksestä saattaisi palkata oleskeluluvan saaneita pakolaisia.

Kieli ja ammattitaito tärkeitä

Työpaikan oven aukeamiselle on kuitenkin useita esteitä ja hidasteita. Merkittävin niistä on kielitaidon puute. Muita tekijöitä ovat myös ammattitaidon puute ja kulttuurierot.

Samaan aikaan monilla firmoilla on pulaa työvoimasta. Tutkimuksen mukaan kaksi viidestä yrityksestä sanoo, että niillä on vaikeuksia löytää erityisesti työntekijätason työntekijöitä.

Kysynnän ja tarjonnan ongelmat näkyvät myös siinä, että kolme neljästä (74%) yrityksestä ei ole työllistänyt tai ei työllistä nyt maahanmuuttajaa tai turvapaikanhakijaa. 

Syinä on yllämainittuja tekijöitä, mutta puolet yrityksistä myös sanoo, ettei maahanmuuttajia ole hakenut heille töihin, tai niillä ei ole työvoiman tarvetta.

Joka neljäs työllistänyt 

Joka neljäs haastatelluista yrityksistä on parin viime vuoden ajan työllistänyt tai työllistää maahanmuuttajia tai turvapaikan saaneita pakolaisia. Suurin osa heistä työskentelee työntekijätasolla. 

Maahanmuuttajat tuovat mukanaan osaamista, parempaa työilmapiiriä ja -innostusta, ja heidän kauttaan oppii uutta muista kulttuureista, tutkimus kertoo myönteisistä kokemuksista.

Yrityksillä on myös ehdotuksia tilanteen parantamiseksi, vaikka neljä viidestä (79%)  ei ole itse tehnyt asian eteen mitään: muun muassa englannin käyttö työkielenä, kielikursseja, mentorointi, ja perehdytysaineiston kääntäminen eri kielille. 

Tutkimuksen teettivät Taloustutkimuksella Marttaliitto, Opteam, Skanska ja Suomen Punainen Risti. Siihen osallistui kesäkuussa 150 henkilöstöasioista vastaavaa henkilöä vähintään viisi ihmistä työllistävissä yrityksissä. 

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Maanantain suorat verkkolähetykset: 


Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja