Kyselytutkimus selvitti nuorten odotuksia työelämästä: Kolmannes pelkää työelämän olevan liian raskasta

Kuormittaako nykypäivän työelämä psyykettä alasta riippumatta? 9:42
KATSO MYÖS: Kuormittaako nykypäivän työelämä psyykettä alasta riippumatta? Haastattelussa tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta.

Kyselytutkimuksen mukaan kolmannes nuorista pelkää työelämän olevan liian raskasta.

Talous ja nuoret TATin Nuorten tulevaisuusraportti 2022 selvitti nuorten odotuksia työelämästä tulevaisuudessa.

Kyelytutkimuksesta selviää, että nuoret toivovat vakautta ja turvallisuutta. Tärkeimmiksi tekijöiksi tulevaisuuden alaa valitessa nimettiin kohtuulliset työajat, turvallinen ja viihtyisä ympäristö sekä hyvät työkaverit ja johtajat, tiedotteessa kerrotaan.

Liki 90 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista nuorista kertoi haluavansa tehdä töitä ympäristössä, jossa kaikkia arvostetaan ja kohdellaan yhdenvertaisesti.

Tutkimus paljastaa, että epävarmuus työelämää kohti kuitenkin kasvaa. 32 prosenttia vastanneista nuorista pelkää työelämän olevan liian raskasta. Tämä on 13 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2020 vastaavassa tutkimuksessa.

Tutkimuksesta selvisi myös koulutusvalintojen periytyvän. Esimerkiksi niistä nuorista, joiden vanhemmista vähintään toinen on korkeasti koulutettu, 79 prosenttia aikoi käydä lukion. Mikäli vanhemmat odottivat nuoren suuntaavan akateemisten opintojen pariin, ei yksikään nuori ajatellut korkeimman tutkintonsa olevan ammatillinen.

– Tiedämme, että koulutus periytyy. Tarjoamalla myönteisiä kokemuksia työelämästä jokaiselle, voimme vahvistaa nuoren uskoa itseensä ja rohkaista tekemään itsenäisiä valintoja, kommentoi Talous ja nuoret TATin toimitusjohtaja Jenni Järvelä tiedotteessa.

Talous ja nuoret TAT on tutkinut nuorten asenteita ja odotuksia työelämästä jo yli 20 vuoden ajan. Tutkimuksen aineisto kerättiin 27.1.–8.4.2022 ja sen toteutti Taloustutkimus Oy. Tutkimukseen vastasi yhteensä 6 397 yläkoululaista ja toiseen asteen opiskelijaa ympäri Suomen.

Kuormitus johtaa etätöihin, hyvä johtaminen työpaikalle:

Kuormitus ajaa etätyöhön – hyvä johtaminen työpaikalle 8:04
Uutisaamun vieraina tutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitokselta sekä vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki niin ikään Työterveyslaitokselta.

Lähde: Talous ja nuoret TAT

Lue myös:

    Uusimmat