Mainos

Selvitys: Matkailualalle koulutetaan liikaa

Matkailijamäärä kasvoi viime talvena neljä prosenttia.

Matkailukoulutuksen aloituspaikkoja tarjotaan liikaa sekä ammattikouluissa että ammattikorkeakouluissa, sanotaan tänään julkistetussa tutkimuksessa. MATKA2020-hankkeen mukaan ammattikoulujen aloituspaikkoja tulisi vähentää 20 prosenttia ja ammattikorkeakoulujen kuusi prosenttia vuoteen 2020, jos matkailuala kasvaa myönteisesti. Haaga Instituutin ammattikorkeakoulu on toteuttanut hankkeen yhteistyössä opetushallinnon, matkailuyrittäjien, muiden matkailutoimijoiden ja koulutuksen tarjoajien kanssa.

- Aloituspaikkojen vähentämistarve perustuu selvityksen yhteydessä tehtyyn kyselyyn, jonka mukaan matkailualan koulutuksen saaneista 50 prosenttia oli työllistynyt alalle vuonna 2004, kertoo projektijohtaja Kristiina Havas Haaga Instituutista.

MATKA2020-hankkeessa luotiin kolme skenaariota, joista Tavoiteltavan tulevaisuuden skenaarion mukaan matkailun parissa työskentelisi 92 500 ihmistä vuonna 2020. Aloituspaikkoja olisi tuolloin yhteensä 2540.

Selvityksen mukaan alan kilpailukyvylle on tärkeää, että koulutus perustuu jo alkuvaiheessaan matkailun ennakoituun kehitykseen. Matkailualan aloituspaikkoja tulisi suunnata isompiin yksikköihin ja alueille, joissa on alan töitä ja oppilaitokset voivat tehdä yhteistyötä elinkeinonharjoittajien kanssa.

Ammattikorkeakouluista valmistuneet opiskelijat työllistyivät toista astetta paremmin. Alalle valmistuneet arvioivat kielitaidon, vuorovaikutustaitojen ja laatuosaamisen olevan yhä tärkeämpiä tulevaisuudessa.

Talvikaudella vieraili runsaat kaksi miljoonaa

Selvityksen tekijät muistuttavat, että matkailu on Suomessa yhä merkittävämpi osa kasvavaa palvelusektoria. Heidän mukaansa osaavaa työvoimaa tarvitaan matkailun kehittämisessä ja mahdollisuuksien toteuttamisessa.

Esimerkiksi viime talvikaudella Suomessa vieraili runsaat kaksi miljoonaa ulkomaista matkustajaa. Tilastokeskuksen ja Matkailun edistämiskeskuksen rajahaastattelututkimuksen mukaan matkailijamäärä kasvoi neljä prosenttia edellisestä talvikaudesta.

Eniten matkailijoita viime talvena saapui Venäjältä, Ruotsista ja Virosta. Matkan pääasialliseksi syyksi ulkomaalainen vierailija ilmoitti työmatkan tai ulkoilma-aktiviteetit. Ulkoilua, retkeilyä tai talviurheilua harrasti viidennes matkailijoista.

Kauppa- ja teollisuusministeriön tänä vuonna julkaiseman valtakunnallisen matkailustrategian mukaan ulkomaisten rekisteröityjen majoitusvuorokausien odotetaan kasvavan keskimäärin viisi prosenttia joka vuosi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.