Mainos

Selvitys: Disneyn alihankkijat rääkkäävät työläisiä Kiinassa

Disneyn eteläkiinalaisten tehtaiden työntekijöiden haastattelut paljastavat, että työolosuhteet Dongguanin, Shenzhenin ja Zhongshanin kaupunkien kirjapainoissa ovat ala-arvoiset.

Hongkongilainen selvitys väittää, että Walt Disney Companyn kiinalaiset alihankkijat teettävät työntekijöillään töitä ala-arvoisissa olosuhteissa, maksavat palkkaa minimitaksoja vähemmän ja eivät maksa lainkaan korvausta runsaista ylitöistä.

Hongkongilainen opiskelija- ja tutkijaryhmä haastatteli touko-elokuussa 120:tä työntekijää viidestä eteläkiinalaisesta tehtaasta, jotka painavat kirjoja Walt Disneylle. Selvityksen mukaan kiinalaiset alihankkijat maksavat työntekijöilleen vain noin 2,7 yuania eli noin 27 senttiä tunnilta, kun minimipalkka on 3,33 yuania eli 34 senttiä tunnilta.

Työnantajat ovat myös teettäneet työntekijöillään töitä jopa 310 tuntia kuukaudessa. Sadan tunnin ylityöraja on painolaitoksissa ylitetty roimasti, eikä ylitöistä ole maksettu minkäänlaista korvausta.

Työntekijöille ei ole järjestetty asianmukaista koulutusta painokoneiden käyttöön, minkä seurauksena laitoksissa on tapahtunut lukuisia onnettomuuksia. Eräässä tehtaassa työntekijä kuoli puhdistaessaan leikkuukonetta. Onnettomuuksissa vammautuneiden työntekijöiden on itse pitänyt maksaa sairaalalaskunsa.

Väitteiden tueksi tutkimusryhmän raportissa on kuvia vammautuneista työntekijöistä.

Naispuolisille työntekijöille ei ole minkäänlaisia äitiyslomia. Painolaitoksissa ei myöskään ole ollenkaan ilmastointia, minkä vuoksi työntekijät ovat pyörtyilleet työnsä ääreen.

Disney käynnistää oman tutkimuksen

Dongguanin, Shenzhenin ja Zhongshanin kaupungeissa sijaitsevat tehtaat tuottavat kirjoja muun muassa Walt Disneyn uuteen Hong Kongin huvipuistoon, jonka on määrä avautua syyskuussa. Disney ilmoitti käynnistävänsä välittömästi tutkimukset alihankkijoidensa tuotantolaitosten työoloista.

Yhtiö kertoi palkanneensa auditointiyhtiö Veriten tutkimaan kiinalaistehtaiden työoloja. Disneyn tiedottajan Alannah Gossin mukaan yhtiössä on kansainvälisten säädösten mukainen ohjeistus alihankkijoille, ja yhtiö on myös säännöllisesti käynyt tarkastamassa tuotantolaitosten työoloja.

- Disney ottaa nämä väitteet hyvin vakavasti. Emme ole olleet tietoisia tällaisista rikkomuksista. Tutkimme nämä väitteet tarkasti, Goss sanoo.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.