"Selkein yksittäinen muutos" – uusi tieliikennelaki vaikuttaa myös lasten kuljettamiseen autossa

Näin käytät turvakaukaloa oikein ja varmistat lapsesi turvallisuuden 10:41
Näin käytät turvakaukaloa oikein ja varmistat lapsesi turvallisuuden.

Maanantaina voimaan astuva uusi tieliikennelaki selkeyttää lasten kuljettamista autossa. Liikenneturva muistuttaa, että alle 135-senttinen lapsi tarvitsee edelleen autossa matkustaessaan asianmukaisen turvalaitteen. Alle kolmivuotias ei jatkossa saa linja-autoa lukuun ottamatta olla ajoneuvon kyydissä ilman turvalaitetta – ei edes taksissa.

Alle 135 senttimetriä pitkä lapsi tarvitsee E-hyväksytyn turvaistuimen henkilö-, paketti- ja kuorma-autolla matkustaessaan. Tämä ei muutu myöskään uudessa tieliikennelaissa, joka astuu voimaan tulevana maanantaina 1. kesäkuuta.

Uusi laki tuo kuitenkin selvennyksiä turvalaitteiden käyttöön ja poistaa suurimman osan poikkeuksista, joita vanhassa laissa on ollut.

– Selkein yksittäinen muutos on se, että alle 3-vuotiasta ei enää saa kuljettaa taksissa ilman turvalaitetta, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Yli 3-vuotiasta mutta alle 135-senttistä lasta voidaan kuitenkin edelleen kuljettaa vain turvavyötä käyttäen taksin takaistuimella.

– Tiivistäen voi sanoa, että alle 3-vuotias ei jatkossa saa bussia lukuun ottamatta olla koskaan ajoneuvon kyydissä ilman turvalaitetta, Loikkanen kiteyttää.

Muitakin muutoksia

Linja-autossa alle 135 senttimetriä pitkän lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai turvalaitetta, kuten tähänkin asti. Vauvalle turvallisin ratkaisu on bussissakin kaukalo. Paikallisliikenteen busseissa turvavöitä ei useimmiten ole, jolloin aikuisen on muulla tavoin huolehdittava lapsen turvallisuudesta.

Uusi laki poistaa poikkeamismahdollisuudet vähintään 3-vuotiaiden mutta alle 135-senttisten lasten kuljettamisessa.

Tähän asti heitä on voinut kuljettaa vain turvavyötä käyttäen henkilö- tai pakettiautossa, mikäli turvalaitteen asentamiselle ei ole ollut tilaa tai jos matka on ollut lyhyt tai satunnainen.

Kesäkuun alussa voimaan astuvan uuden tieliikennelain myötä jokainen lapsi tarvitsee oman turvalaitteensa, vaikka kuljetustarve olisikin satunnainen tai matka lyhyt.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat