Selfie pelasti nuoren naisen äkkikuolemalta – isä löysi tajuttomana vain 14 minuuttia tämän kuvan lähettämisen jälkeen

Vasta 28-vuotias irlantilaisäiti väisti täpärästi äkkikuoleman. Yksi syy hengissä selviämiseen on selfie, jonka nainen otti juuri ennen kuin aivoinfarkti vei häneltä tajun.

Stephanie Farnan sai hengenvaarallisen aivoinfarktin elokuun lopulla. Irlantilaisnainen kertoo brittilehti The Sunille, että hän oli sivuuttanut vaarallisesta sairauskohtauksesta kielivät oireet päivien ajan.

Stephanien toisen silmän näkö oli ollut heikentynyt muutaman päivän ajan, mutta hän oli pistänyt sen väsymyksen ja silmälasien puutteen piikkiin.

– Olen vasta 28, sitä ei voisi tapahtua minulle, olen liian nuori, niin käy vain vanhoille ihmisille, Stephanie kertaa Facebook-päivityksessään selityksiä, joita oli käyttänyt ennen aivoinfarktin saamista.

Omituisten silmäoireiden sivuuttaminen olisi voinut koitua Stephanien kohtaloksi. Yhden lapsen äiti saattaisi hyvinkin ollut menehtynyt, jollei hänen isänsä olisi osunut paikalle juuri oikeaan aikaan ja jollei Stephanie itse olisi lähettänyt kuvaa itsestään juuri ennen kuin menetti tajuntansa.

Selfie saattoi pelastaa hengen

Stephanien isä löysi tyttärensä tajuttomana kotoaan viedessään lapsenlastaan takaisin äidilleen. Stephanie puolestaan oli lähettänyt veljelleen selfien vain 14 minuuttia ennen löytymistään – juuri ennen tajunnan menetystä.

Omakuva auttoi lääkäreitä vahvistamaan tapahtumien aikataulun. Sen ansiosta lääkärit saattoivat antaa Stephanielle turvallisesti veren hyytymistä estäviä lääkkeitä, joita käyttää vain tietyssä aikaikkunassa.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

– Olen hyvin onnekas, sillä (aivoinfarkti) vaikutti vain toisen silmäni näköön, Stephanie kirjoittaa Facebookissa.

Stephaniella on kuitenkin vielä pitkä matka toipumiseen. Hän joutuu vielä sydänleikkaukseen ja fysioterapiaan.

Lääkärit uskovat, että Stephanien aivoinfarkti johtui sydämestä lähtöisin olevasta verihyytymästä ja ehkäisylaastarin aiheuttamasta reaktiosta.

Tunnista aivohalvauksen oireet ajoissa

Onnekas Stephanie haluaa muistuttaa tarinallaan muita, jotta he tunnistaisivat hengenvaarallisen aivoinfarktin oireet ajoissa.

– Kaikki tämä olisi voitu estää, jos olisin vain mennyt lääkäreille, Stephanie kirjoittaa silmäoireisiinsa viitaten.

 • toispuoleinen toisen tai molempien raajojen toimintahäiriö
 • puutuminen ja tuntohäiriöt
 • puheentuoton vaikeudet
 • roikkuva suupieli
 • näköhäiriöt ja kaksoiskuvat
 • huimaus ja sekavuus

Aivoverenvuodon oireet ovat usein samanlaisia kuin aivoinfarktin oireet, mutta ne kehittyvät hitaammin. Aivoverenvuodon oireita ovat lisäksi:

 • äkillinen voimakas päänsärky
 • pahoinvointi
 • laaja toispuolinen halvaus ja tajunnan heikkeneminen

Saako sairauslomalla mennä kauppaan tai teatteriin? 4:00
Videolla kerrotaan, mitä kaikkea sairauslomalla saa ja ei saa tehdä.

KORJAUS 23.9.2019 klo 8.41: Korjattu jutun alussa mainittu aivoverenvuoto aivoinfarktiksi. 

Lue myös:

  Uusimmat