Seksuaaliterapiassa hoidetaan niin addiktioita kuin yhdyntäkipuja

Seksuaalisuus on herkkä elämän osa-alue, johon elämän vaikeudet vaikuttavat helposti.

Erityistason seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi Sexpolta sanoo, ettei seksuaaliterapia oikeastaan eroa muista terapiamuodoista kovin radikaalisti. Seksuaalisuus on sellainen elämän osa-alue, johon elämän ongelmat heijastuvat helposti. Seksuaaliterapiassa ei koskaan kosketella tai stimuloida yhdyntää, vaan terapia on keskustelua ja kuuntelua.

– Yleisimmät teemat, joita seksuaaliterapiassa käsitellään, liittyvät haluun tai halujen eriparisuuteen. En mielelläni puhu haluttomuudesta, sillä usein kyse on siitä, että toinen saattaa parisuhteessa haluta enemmän kuin toinen, ja siitä muodostuu klikki, Vuohtoniemi sanoo.

Seksuaaliterapiaan hakeudutaan myös orgasmivaikeuksien, erektiohäiriöiden, yhdyntäkipujen ja seksiin liittyvien addiktioiden takia.

– Terapiassa käydään läpi henkilön seksuaalihistoriaa. Minkälaisia kokemuksia on, ihan lapsesta nykypäivään. Käydään läpi parisuhteita ja kokemuksia niistä. Pohditaan tunteita: miten suhtautuu tunteisiin, miten suhtautuu vihaan, miten suhtautuu aggressioon ja näin edelleen. Minkälainen on henkilön minäkuva? Onko siinä jotain sellaista, jossa kaipaisi ohjausta tai neuvontaa, Vuohtoniemi summaa.

Mielikuvaharjoitteet ovat olennainen osa seksuaaliterapiaa

Käytännössä seksuaaliterapiassa yhdistellään yleensä eri terapiasuuntauksia. Vuohtoniemen mukaan erilaisia mielikuvaharjoitteita käytetään paljon. Joitain kehollisia harjoitteita saatetaan käyttää myös:

– Miltä esimerkiksi tuntuu sulkea silmät jossain tietyssä mielentilassa ja samalla keskittyä hengittämällä siihen hetkeen, eli käytetään erilaisia mindfulness-tekniikoita.

– Esimerkiksi kivuliaassa yhdynnässä rauhoittuminen ja keskittyminen ovat todella hyvä tapa päästä eroon kivuista. Sama pätee orgasmivaikeuksiin, koska orgasmivaikeudet liittyvät aika usein siihen, ettei pysty keskittymään ja olemaan läsnä siinä hetkessä. Mindfulness-tyyppisellä ohjauksella voi päästä tästäkin eteenpäin, Vuohtoniemi kertoo.

Vuohtoniemien mukaan seksuaaliterapia ei yleensä ole kovin pitkäkestoista, mutta hoidon pituus vaihtelee. Hänellä on asiakkaita, jotka ovat käyneet terapiassa kuukauden ajan ja toisia, jotka ovat käyneet kolmekin vuotta.

Lisää parisuhdeasioista Pariterapiaa-sarjassa

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuva: Shutterstock

Artikkeli perustuu Vuohtoniemen luentoon Masters of Sex -sarjan julkistamistilaisuudessa

Lue myös:

    Uusimmat