Seksiasuja ja lapsikauppaa? Suosikkileluun liitetään somessa kovia väittämiä – näin vastaa nukkeja Suomeen toimittava Amo: "Lapset eivät tarkastele asioita aikuisten silmin"

Miksi"tyttöjen ja  poikien leluista"pitäisi jo luopua? Asiantuntija vastaa 2:41
Pitäisikö "tyttöjen ja poikien leluista" jo luopua? Asiantuntija vastaa.

Sosiaalisessa mediassa leviää liuta videoita ja päivityksiä, joissa huolestuneet vanhemmat esittelevät L.O.L. Surprise -nukkejen sopimattomiksi katsottuja ominaisuuksia. Suomeen kyseisiä leluja toimittava Amo oy pitää tulkintoja harhaanjohtavina.

Liian seksikkäiksi muuttuvat asut, siniseksi värjäytyvä pää, kahlemaiset kuviot vartalon ympärillä, punatut huulet. Kylmään veteen kastettaessa ulkonäköään muuttava L.O.L. Surprise -nukkesetti on saanut useat vanhemmat huolestumaan lapsille sopimattomasta sisällöstä.

Facebookissa ja muissa sosiaalisen median palveluissa vanhemmat ovat jakaneet videoita, joilla he näyttävät nuken kohutun muodonmuutos. Moni pitää havaitsemiaan ominaisuuksia ”salaisina viesteinä” lapsikaupasta. Villeimmissä teorioissa Tots-sarjan nuken pakkaus on jopa tulkittu arkuksi, jollaisessa ihmiskaupan uhreiksi joutuneita lapsia väitetään myytävän, ja leluissa on nähty paholaisen merkkejä.

Suurimman suosion saaneet kritisoijat ovat Yhdysvalloista, mutta asian esille nostaneita löytyy myös Suomesta.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tavarantoimittaja: Kyseessä väärinymmärrys

L.O.L. Surprise -nukkesettejä Suomeen toimittavan Amo oy:n toimitusjohtaja Minna Kaivola kertoo MTV Uutisille, että tuotteissa piilevä vesiyllätys ei ole mitenkään salainen ominaisuus.

– Tots-nukeissa on alusta asti ollut väriä vaihtava vesiyllätys, joka selkeästi ilmaistaan tuotteen sisällä tulevassa keräilyesitteessä ja näistä väriä vaihtava yllätys on yksi vaihtoehto vesiyllätyksistä. Esimerkiksi nukelle voi ilmestyä uima-asu, alusasu, tatuointi, asusteita, Kaivola sanoo sähköpostivastauksessaan.

Inspiraatiota vesiyllätyksiin on haettu esimerkiksi trendeistä, musiikkimaailmasta ja julkkisten pukeutumisesta.

– Tämä on nyt julkisuudessa tuotu esiin ja väärinymmärretty joidenkin kuluttajien taholta salaiseksi viestiksi.

Kaivola kertoo, että hiusteemaisen nukkesetin arkuksi tulkittu pakkaus on todellisuudessa hiuslakkapullon muotoinen leikkisetti. Sopimattomiksi nähdyt alusasut ovat tarkoitettu sukkahousuiksi ja saappaiksi, jotka sopivat Kaivolan mukaan muotiteemaiseen nukkeleikkiin. Punaisia huulia on löytynyt muotinukeilta aina, eikä Kaivola näe, että tällainen ominaisuus olisi lapsille epäsopiva.

– Tuotteissa ei ole mitään salaisia piiloviestejä. Lapset eivät tarkastele asioita kuitenkaan aikuisten silmin, Kaivola toteaa.

Valmistaja ryhtynee muutoksiin

Tuotteita valmistava MGA Entertainment on kommentoinut kohua Fast Company -lehdelle. Yritys kertoo huomioineensa saamansa kielteisen palautteen ja kertoo toteuttavansa kattavia toimenpiteitä asian suhteen. Se ei kuitenkaan täsmentänyt, mitä muutokset käytännössä tarkoittavat.

Myös Kaivola kertoo, että Amo oy on vienyt palautteen eteenpäin nukkelinjan valmistajalle, joka tulee tekemään tarvittavat muutokset, jotta tulkinnanvaraisuudelle ei jatkossa jää tilaa.

Nuket saivat kielteistä julkisuutta jo vuonna 2019, kun eräs Reddit-käyttäjä luonnehti 3-vuotiaansa lelua ”huoralta näyttäväksi”. Viime vuonna miespuoliset L.O.L. Surprise -nuket järkyttivät vanhempia anatomisesti realistisilla sukupuolielimillään.

Sittemmin L.O.L. -nukkeja käsittelevissä päivityksissä on käytetty aihetunnisteita #SaveOurChildren sekä #SaveTheChildren. The New York Times raportoi kaksi viikkoa sitten, että Facebook sulki väliaikaisesti kyseiset tunnisteet, sillä sitä käyttivät salaliittoteoreetikot.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittaislähteet: Facebook, Fast Company, The New York Times

Lue myös:

    Uusimmat