Seksiä tekee mieli ja luovuus kukkii – tällainen vaikutus syksyllä on

Jos tunnet muutoksia itsessäsi, voit syyttää vuodenaikaa.

Viilenevät lämpötilat, lyhyemmät päivät ja putoilevat lehdet eivät ole ainoat muutokset, joita syksy tuo mukanaan.

Myös kehossa ja mielialassa voi tapahtua merkittäviä muutoksia. 

1. Pistät tuulemaan töissä!

Harvardin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan viileät, myrskyisät päivät ovat otollista aikaa korkealle luovuudelle. Kolea sää saa luovuuden kukkimaan. Töihin liittymättömät asiat eivät nimittäin silloin häirinneet niin paljon tutkimukseen osallistuneita opiskelijoita.

Voit siis pitää kirpeitä syyspäiviä mahdollisuutena loistaa työpaikallasi.

2. Sinun tekee mieli seksiä

Syksyllä peuroilla ja muilla nisäkkäillä on kiima-aika. Ihmisillä saattaa olla samanlainen reaktio vuodenajan vaihtumiseen. Eräässä tutkimuksessa norjalaistutkijat huomasivat nimittäin, että libidoa piristävän hormonin, testosteronin, määrä elimistössä kasvaa loka- ja marraskuussa.

3. Lähipiirin merkitys kasvaa

Kolea, pimeä keli saa sinut haluamaan käpertyä sohvannurkkaan ennemmin kuin lähtemään ulos ja tapaamaan ihmisiä. Saatat kuitenkin huomata, että puhut puhelimessa entistä enemmän läheisten ystävien ja perheenjäsenten kanssa.

Vuoden kestänyt kännykän käyttöä selvittänyt tutkimus paljasti, että ihmiset soittivat pidempiä puheluita, kun lämpötila oli kylmempi. Tutkimukseen osallistui 22 600 kännykän käyttäjää, joiden tutkimus osoitti myös soittelevan enemmän läheisille ystävilleen ja perheenjäsenille kuin laajemmalle verkostolle.

4. Mieliala synkistyy

Kutsutpa sitä sitten syys- tai kaamosmasennukseksi, on hyvin yleistä, että syksyn saapuessa mieliala laskee.

Tutkijat pohtivat vielä kaikkia mahdollisia syitä asialle, mutta muutokset eri hormoneissa ja aivojen välittäjäaineissa, kuten kortisolissa, ovat ainakin osin syypäitä.

Kortisolitasot on yhdistetty tiukasti uni-valveillaolo-rytmiin ja valon määrään. Yön aikana tasot nousevat vähitellen, kunnes "räjähtävät" aamulla auringon noustessa. Kun aamut ovat pidempään synkkiä, kaikilla tätä räjähdystä ei tapahdu ja he tuntevat aamullakin vielä olonsa väsyneeksi, uupuneeksi ja pahantuuliseksi.

Säännöllinen liikunta – etenkin valoisaan aikaan ulkona – voi auttaa pitämään mielialan pirteänä.

5. Torkutat liian monta kertaa

Kaikki tietävät, kuinka ihanaa on jäädä lämpimien vällyjen väliin pötköttämään aamulla, etenkin jos päivä on synkkä ja ankea. Tiede on kuitenkin halunnut selittää tätäkin asiaa. Erään tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka asuivat Yhdysvaltojen lumisimmissa osavaltioissa nukkuivat talvikuukausina 13 minuuttia pidempään kuin aurinkoisemmissa osavaltioissa asuvat. Tämä johtuu luultavasti unta edesauttavan melatoniini-hormonin kasvaneesta tasosta.

Melatoniinin tuotanto on estynyt valoisaan aikaan, joten päivien lyhentyessä sitä erittyy enemmän. Tämä taas aiheuttaa uneliaisuutta.

6. Alat ajatella luovemmin

Acta Psychologica -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ilman kuumuus tai koleus vaikuttaa luovuuteen. Jos sinulla on hieman kylmä, abstrakti luovuutesi kukkii.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat