Seksi kuuluu myös pitkään parisuhteeseen – näin ylläpidät intohimoa

Osaatko ylläpitää seksuaalista vireyttä pitkässä parisuhteessa?

Suhteen aloittaminen ja sopivan kumppanin löytäminen on erityinen taitolaji, mutta vielä suurempaa taitoa edellyttää pitkäaikaisen suhteen säilyttäminen oikeasti onnellisena ja varsinkin seksuaalisesti vireänä, kirjoittaa Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula hänen ja seksuaaliterapeutti ja psykoterapeutti Maaret Kallion  Happy End -kirjassa.

Jos tuntuu, että tietää puolisosta jo kaiken ja elämä tuntuu jatkuvan viikosta toiseen puuduttavan samanlaisena, miten voi nähdä kumppanissaan sen haluttavan rakastajan, johon alun perin ihastui?

Kontulan ja Kallion kirjaa varten haastattelemien naisten tarinoissa onnellisten parisuhteiden taustalla oli usein seksuaalinen yhteensopivuus kumppanin kanssa.

Tässä esimerkkivinkkejä Happy End -kirjasta seksuaalivireyden edistämiseen:

Rakenna seksuaalinen tiimi: Seksuaalisen tiimin osapuolet ymmärtävät, että seksi on enemmän kuin yhdyntä ja orgasmi. Nautintoa jaetaan yhteisesti, ja ollaan avoimia seksuaalisille tapahtumille.

Koskettele kumppaniasi: Säännöllinen fyysinen läheisyys, hellyys, koskettelu, halailu ja suukottelu ovat ominaisia pareille, joiden pitkäaikainen suhde on säilynyt seksuaalisesti vireinä. Kannattaakin ylläpitää säännöllisesti toistuvia helliä, aistillisia, leikillisiä, eroottisia ja yhdynnällisiä kosketuksia. Seksuaalisuutta edistävät etukäteen sovitut läheisyyspäivät sekä spontaanit seksuaaliset koskettelut.

Säilytä eroottinen uteliaisuus: Happy End -kirjaan haastatelluille, pitkässä suhteessa seksuaalisesti tyytyväisille naisille oli ominaista se, että he olivat säilyttäneet uteliaisuuden ja alttiuden etsiä ja kokeilla joitakin uusia asioita parisuhteensa seksuaalielämässä – vaikkapa roolileikkejä, seksileluja tai tutustumista erotiikkaan tai pornografiaan, "seksilomia" unohtamatta.

Vaali ja ylläpidä seksikkyyttä: Yksi pitkäaikaisen parisuhteen seksuaalisen vireyden avaintekijöistä oli kirjan haastattelujen perusteella se, että naiset kokivat sekä itsensä että kumppaninsa edelleen seksikkäinä. Vahva seksuaalinen itsetunto oli avannut ja herkistänyt heidän silmänsä eroottisille tilanteille ja kumppanin seksuaalisille aloitteille. Naiset flirttailivat ja kehuivat kumppaniaan, sekä ottivat vastaan kumppanin kehuja. Tämä positiviinen kehä innostaa kumppanien välistä eroottisuutta.

Ole empaattinen kumppanin halua ja nautintoa kohtaan: Seksuaalisesti vireissä pitkäaikaisissa parisuhteissa naiset suhtautuivat tyypillisesti empaattisesti ja sympaattisesti kumppaninsa seksuaalista halua ja nautintoa kohtaan. He suostuivat kumppanin aloitteisiin, vaikka heitä itseään ei olisi sillä hetkellä haluttanut. Ryhdyttyään rakastelemaan tilanne tempaisi heidät mukaansa ja he saivat siitä nautintoa. Naiset nauttivat myös tuottaessaan kumppanilleen nautintoa. Kumppanin tyydyttämisessä kannattaa olla aktiivinen.

Lähde: Maaret Kallio & Osmo Kontula: Happy End (WSOY)

Lue myös:

    Uusimmat