Mainos

Seinäjoen päiväkodeissa saa lukea ruokarukouksen jatkossakin

Seinäjoen päiväkodeissa voidaan lukea ruokarukouksia jatkossakin. Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei löytänyt rukouskäytännöstä moitittavaa.

Seinäjokelaisten päiväkotien ruokarukoukset nousivat otsikoihin viime syksynä, kun Vapaa-ajattelijain liitto teki niistä kantelun. Liiton mielestä käytäntö syrjii uskontokuntiin kuulumattomia ja vähemmistöuskontoihin kuuluvia.

Seinäjoella peräti puolessa esiopetusta antavista päiväkodeista luetaan ruokarukous joko päivittäin tai satunnaisesti. Seinäjoen kaupungin päivähoidon päällikkö Kalevi Ekola on tyytyväinen, kun käytäntö voi jatkua.

- Kaikilta lasten vanhemmilta on kysytty lupa. Kenenkään ei ole tarvinnut osallistua ruokarukouksiin vastoin tahtoaan, hän tähdentää. Niille, jotka eivät halua osallistua, on järjestetty täksi ajaksi muuta puuhaa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto oli sitä mieltä, että ruokarukouksessa on kyse uskonnon harjoittamisesta. Tämä ei viraston mielestä kuitenkaan estä sitä, etteikö ruokarukousta voida sisällyttää esiopetukseen. Viraston päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Ilkka-lehti.

Lapset kahteen kastiin

Vapaa-ajattelijain liitossa ratkaisu ei luonnollisesti saa ymmärrystä. Siitä ei kuitenkaan voi valittaa.

Vaarana on, että ruokarukouskäytäntö jakaa lapset kahteen kastiin, epäilee liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelä. Ne, jotka eivät osallistu opettajien johtamiin rukouksiin, tulevat erotetuksi muusta ryhmästä. Tämä ei tue lapsen suotuisaa kehitystä, hän arvelee.

Ruokarukoukset ovat käytössä lähinnä pohjalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa. Esimerkiksi Etelä-Suomen kaupungeissa rukouskäytäntö on hyvin hajanaista, kertoo opetusneuvos Pekka Iivonen Opetushallituksesta.

Opetushallitus on ohjeistanut opetuksen järjestäjiä uskonnollisista tilaisuuksista. Lähtökohtana on, että koulun tulee kunnioittaa ja noudattaa huoltajan tahtoa. Osallistuminen ruokarukouksiin ei ole sidoksissa siihen, kuuluuko lapsi evankelisluterilaiseen kirkkoon vai ei. Joustovaraa on myös kirkkoon kuuluvilla, huomauttaa Iivonen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.