SE:tä jahtaava Sara Kuivisto on kateellinen aiturinaisille – lataa kritiikkiä kisajärjestäjille: "Ei ymmärretä, mitä minä vaadin"

15:48
Sara Kuivisto kertoo videolla myös muun muassa Pajulahdessa käyttämästään "korkean paikan asunnosta".

Sara Kuiviston, 29, viime vuosien tuloskehitys sai jatkoa, kun hän paineli pari viikkoa sitten 800 metrin ennätyksekseen Slovakian Samorinissa 2.01,60. Suomalaisjuoksija hamuaa kuitenkin alle kahden minuutin. Tässä voisivat auttaa myös kovemmat kotimaiset kisat, joiden puutteesta Kuivisto jakaa kritiikkiä suomalaisille kilpailujärjestäjille.

Kuivisto petrasi ennätystään viime vuodesta 0,25 sekunnilla, kun hän porhalsi Slovakiassa 200-luvun parhaan suomalaisajan 800 metrillä. Samorinin kisan jälkeen hän painoi taululle kauden toiseksi parhaan aikansa Tshekin Kladnossa (2.02,28). Suomessa Kuivisto kellotti kauden aikana parhaimmillaan 2.02,92 elokuun alussa Kuortaneella. Tuuli Merikoski-Siliuksen vuonna 1991 juoksema Suomen ennätys on 2.00,59.

– Kausi oli sinällään hyvä. Juoksin mielestäni hyviä aikoja siihen nähden, mitä kilpailut olivat minulla Suomessa: omalla vedolla suurin osa. En saanut kuin yhden hyvän kilpailun (Slovakiassa), jossa se ennätys sitten syntyikin, Kuivisto sanoi MTV Uutiset Livessä.

Kuivistoa valmentaa meritoitunut 800 metrin SE-mies Ari Suhonen. Noin 4 000 kilometriä vuodessa juokseva Kuivisto kokee, että hänen kestävyysominaisuutensa ovat hyvällä mallilla ja yhteistyö Suhosen kanssa sujuu. Kuivisto on kuitenkin lajissaan yksinäinen susi Suomessa: todellisia kirittäjiä ei ole. 

– Totta kai se vaikuttaa. Olen suoraan sanottuna aika kateellinen aituritytöille siitä, että heillä on niin hyvä tilanne, että he pystyvät keskenään vääntämään jatkuvasti. Tämä on hyvin yksinäistä, ei ole apua kenestäkään.

Yksin harjoittelemisen Kuivisto kokee toimivan hänellä hyvin, mutta hän tarvitsisi useammin tiukkaa kilpailua numerolappu rinnassa. Ulkomailla Kuivisto juoksi kauden aikana viidesti.

– Paletti on muuten hyvin kasassa, mutta kovia kisoja pitää saada. Se konkretisoitui tänä vuonna, kun oli koronakesä. Ei päästy koviin kansainvälisiin kisoihin.

"Miksi niitä ei tänne saada?"

4:35
Katso videolta Sara Kuiviston ennätysjuoksu Slovakiasta.

Selostaja Antero Mertaranta huomautti MTV Uutiset Livessä, että tilannetta voitaisiin purkaa myös niin, että kotimaisiin 800 metrin kilpailuihin saataisiin muutama kova kilpailija ulkomailta. Kuivisto jatkoi omalla kritiikillään kilpailujärjestäjille.

– Luulen, että siellä ei ymmärretä, mitä minä tänä päivänä vaadin. Kisat, joita Suomessa on, olisivat riittäneet minulle kaksi–kolme vuotta sitten. Olin silloin 2.03:n Saara. Nyt olen selvästi kovempi ja tarvitsen kovempia kisoja. Tämä ei ole mennyt nyt ihan linjassa.

Tätä voidaan aina perustella osaltaan rahalla, mutta kyse on yhtä lailla siitä, mihin tuohta käytetään. Kuivisto lukeutuu estejuoksija Topi Raitasen kanssa poikkeuksiin: vastaavan tasoiset kestävyysjuoksijat ovat Suomessa tätä nykyä harvassa.

Miten suomalaisten kisajärjestäjien ymmärrystä sinun tasostasi voitaisiin lisätä?

– En oikein tiedä, mikä siinä on se klikki. Totta kai pitää itseäänkin katsoa peilistä. Jos minä juoksen tarpeeksi kovaa, pääsen ulkomailla tarpeeksi koviin kisoihin. Voitaisiin minua kuitenkin vähän auttaa täällä Suomessa. Kisoihin kuitenkin panostetaan, käytetään rahaa, aikaa ja vaivaa. Miksi niistä ei samalla tehdä hyviä kisoja? 

Kuivisto nosti esiin naapurimaa Ruotsin, jossa kovia 800 metrin kilpailuja on järjestetty tiuhaan.

– Ruotsalaiset tytöt eivät ole edes olleet tänä vuonna ihmeellisessä kunnossa, mutta kahden minuutin kisoja juostiin siellä jatkuvalla syötöllä. Miksi niitä ei tänne saada? 

"Ei olla kartalla siitä, mitä tämä homma oikeasti vaatii"

Kotimaisia haastajia on pikaisella aikataululla Suomeen vaikeampi taikoa. Kestävyysjuoksun taso on tunnetusti romahtanut takavuosikymmeniltä rujosti.

Kuivisto päätyi lajin pariin "maalaistyttönä", kun hänen mukaansa ei ollut muuta tekemistä kuin luoda lantaa ja juosta.

– Nykyään ei ehkä olla ihan kartalla siitä, mitä tämä homma oikeasti vaatii. Siinä tullaan taas kilpailuhommaan. Meidän nuoremme eivät näe niitä kisoja, joissa paukutetaan kahta minuuttia. He eivät edes usko enää edes siihen, että joku voi juosta niin kovaa. Se on ihan kadonnut, Kuivisto analysoi.

Kuivisto uskoo vakaasti alittavansa itse tulevaisuudessa kaksi minuuttia. Ajatuksia ovat vahvistaneet kokemukset ulkomailta.

– Näen, että niitä tehdään koko ajan. Kaikki juoksevat niitä siellä (ulkomailla), miksi minäkin en pystyisi siihen? Jos sinä jäät tänne Suomeen, sinä et ymmärrä sitä.

"Kana kynittävänä kasin kanssa"

Kuiviston ensi kauden tavoitteet tarkentuvat myöhemmin, mutta juoksija toteaa, että hänellä on "kana kynittävänä kasin kanssa". Tarkoitus on yhä katsoa, mihin Kuivistosta päämatkallaan on.

– Aiotaan juosta siinä sellainen tulos, joka miellyttää kumpaakin (Kuivistoa ja valmentaja Suhosta), ja sitten katsotaan, mitä tehdään sen jälkeen, Kuivisto viittasi myös mahdolliseen 1 500 metrille myöhemmin satsaamiseen.

Sara Kuiviston keskustelu C Moren selostaja Antero Mertarannan ja asiantuntija Tommi Evilän kanssa on katsottavissa kokonaisuudessaan ylälaidan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja