"Se on aika kovin sanottu" – Niinistö puhui Ukrainasta, Eeva Lehtimäki kertoo, mitä siitä jäi käteen

Presidentti Sauli Niinistö otti kantaa Ukrainan tilanteeseen tiedotustilaisuudessa – Eeva Lehtimäki analysoi puheen keskeiset tärpit 8:02
Katso videolta Lehtimäen analyysi Niinistön yhdinviesteistä.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön tämänpäiväisen tiedotustilaisuuden keskeisin ja tärkein viesti oli presidentin rauhoitteleva viesti suomalaisille, arvioi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Presidentti toi esille puheenvuoroissaan, että Itämerellä on rauhallista eikä suomalaisiin kohdistu uhkaa.

Konflikti uhkaa kuumeta

Erityisen kiinnostavana Lehtimäki pitää pohdintaa siitä, ollaanko Ukrainassa jo sodassa, kun sotavoimia kulkee toisen maan alueilla.

Maa on ollut pitkään konfliktissa Venäjän tukemien separatistialueidensa kanssa, minkä lisäksi maalla on jäätynyt konflikti Venäjän kanssa sen tekemän Krimin valtauksen osalta.

Nyt pelkona on, tilanne muuttuu täysimittaiseksi sodaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Loppupäätelmä oli Lehtimäen mukaan, ettei sodassa vielä olla, mutta ollaan hyvin lähellä tilanteen kärjistymistä.

Video: Presidentti vastaa kysymykseen: Pitäisikö Suomen liittyä nyt Natoon? Juttu jatkuu videon jälkeen.

Presidentti vastaa kysymykseen: Pitäisikö Suomen liittyä nyt Natoon? 1:24

Suomen ja Venäjän välit uhkaavat viiletä

Niinistö korosti puheenvuorossaan, että Putinin Venäjään tulee säilyttää keskusteluyhteys, mutta tilanteen kärjistyessä EU:n ja myös Suomen välit maahan tulevat kylmenemään.

Jos sotatoimiin mennään, ollaan tilanteessa, jossa ilmapiiri on jopa kylmempi kuin kylmän sodan aikaan.

– Se on aika suoraan ja kovin sanoin sanottu, Lehtimäki arvioi.

Näin presidentti kommentoi Suomen ja Venäjän suhteita, ja omaa puheyhteyttään Putiniin: "Sävy voi olla nyt toinen". Juttu jatkuu videon jälkeen.

Miten Venäjän toimet vaikuttavat Suomen ja Venäjän väliseen suhteeseen? Niinistö:"Sävy voi nyt olla vähän toinen" 2:15

Vaikuttaako kriisi Fennovoimaan?

Viime päivinä on käyty keskustelua Fennovoiman ydinvoimalan venäläisyhteyksistä ja siitä, vaikuttaako tilanteen muuttuminen voimalan rakentamisen tulevaisuuteen. Niinistö ei halunnut ottaa asiaan suoraan kantaa, vedoten siihen, että asia ei kuulu presidentin tehtäviin.

Hän kuitenkin katsoi, että turvallisuustilannetta ja rakennuslupaa tulisi tarkastella tämän hetken valossa.

Lehtimäki katsoo, että Niinistöä voidaan kritisoida kysymyksen ja aiheeseen liittyvän kommentointivastuun väistämisestä.

– Itse kyllä vähän haastaisin tässä presidentin näkemyksen ja suomalaisen keskustelun. Ei tämä ole enää pitkään aikaan ollut viranomaisasia. Kyllä Fennovoiman kohdalla puhutaan selkeästi ulkopoliittisesta kysymyksestä ja voi olla, että välillisesti myös pakotekeskustelussa Fennovoima nousee esille, hän arvioi.

Video: "En tiedä, pitäisikö olla peloissaan vai ei" – Putinin julistus Ukrainan separatistialueiden itsenäisyydestä otettiin epäuskoisena vastaan Kiovassa.

Lue myös:

    Uusimmat