Vaikuttavatko Venäjän toimet Ukrainassa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen toteutumiseen Suomessa? Pääministeri Marin puoltaa riskianalyysia

Puolustusministeriö haluaa riskianalyysin Fennovoiman ydinvoimalasta 2:23
Katso myös: MTV Uutiset kertoi lokakuussa, että puolustusministeriö haluaa riskianalyysin Fennovoiman ydinvoimalasta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puoltaa riskianalyysin tekemistä Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta. 

Sanna Marin kommentoi asiaa toimittajille eduskunnassa tänään. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) oli kertonut aiemmin Helsingin Sanomille arvion teettämisestä. 

Lintilän mukaan Venäjän viime päivien toimet vaikuttavat siihen, että ydinvoimahankkeen toteutumisen ehtoja arvioidaan aiempaa tiukemmilla kriteereillä. 

STT nosti julkisuuteen syksyllä, että puolustusministeriö on esittänyt arvion teettämisestä esimerkiksi geopoliittisten riskien vuoksi. Fennovoima rakentaa ydinvoimalaa Pyhäjoelle venäläisen valtionyhtiö Rosatomin tuella.

Saksa keskeyttää kaasuputken

Saksa kertoi tänään keskeyttävänsä Nord Stream 2 -kaasuputken vastauksena Venäjän toimintaan. Tänään kuultiin ensimmäisistä EU:n asettamista pakotteista Venäjälle ja sen tukemille Luhanskin ja Donetskin alueille.

Marinin mukaan oletettavissa on, että EU:n pakotteisiin tulee kohdistumaan Venäjän vastatoimia.

– Tämä ei kuitenkaan ole tässä tilanteessa keskeistä, vaan keskeistä on osoittaa täysi tuki Ukrainalle, Marin sanoi.

Suomi laajentaa tukea Ukrainalle

Marin kertoi myös, että Suomi laajentaa Ukrainalle antamaansa tukea. Keinoja tuen antamiseksi käsiteltiin aamupäivällä pidetyssä presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokouksessa (tp-utva).

Suomelle on tullut jonkin verran pyyntöjä hyväksyä muiden maiden asevientejä. Tällainen pyyntö on pääministerin mukaan tullut esimerkiksi Hollannilta. Jo aiemmin on kerrottu, että Suomi on saanut Virolta pyynnön liittyen tykkien vientiin Ukrainaan.

Tilanne voi heikentyä nopeasti

Ennen infoa Marin antoi eduskunnassa täysistunnolle lyhyen ajankohtaiskatsauksen Venäjän toiminnasta Ukrainassa. 

Hän sanoi Venäjän olevan konfliktin osapuoli ja että se ei voi paeta vastuitaan esittämällä muuta. Hän myös sanoi, että Venäjä rikkoo nyt avoimesti Minskin sopimuksia, joiden toimeenpanoille on YK:n turvallisuusneuvoston tuki. 

Venäjä tunnusti eilen Ukrainalle kuuluvien Donetskin ja Luhanskin alueiden itsenäisyyden sekä kertoi lähettävänsä alueille joukkoja rauhanturvaamisen nimissä.

Marinin mukaan näyttää siltä, että tilanne voi heikentyä nopeasti. Marinin mukaan hallitus seuraa tilannetta aktiivisesti ja informoi eduskuntaa ajantasaisesti. 

Pääministeri painotti, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on yhtenäinen ja vakaa. 

Kansainvälinen yhteisö on laajasti tuominnut Venäjän toimet, näin myös Suomi ja Euroopan unioni, Marin sanoi.

– Vaadimme Venäjää pyörtämään tunnustamiset, lopettamaan sotilaalliset toimet ja vetämään joukkonsa pois Ukrainasta ja palaamaan keskusteluihin Normandia-formaatin ja Etyjin puitteissa.

Marin kertoi myös keskustelleensa eilen Venäjän vastaisten pakotteiden valmistelusta Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Huomenna eduskunnalle annetaan pääministerin ilmoitus ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Sen yhteydessä on mahdollisuus käydä laaja keskustelu aiheesta.

Kokoomus: Kova kovaa vastaan

Perussuomalaiset korosti tänään lyhyessä ajankohtaiskeskustelussa kannattavansa jatkuvaa vuoropuhelua Venäjän kanssa.

– Venäjä on naapurimme myös huomenna. Toivomme osaltamme Venäjän palaamista Ukrainan kanssa neuvottelupöytään ja ratkaisun etsimistä vaikeaan tilanteeseen diplomatian keinoin, ryhmäpuheen pitänyt perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi.

Kokoomus puolestaan katsoo, että on aika laittaa kova kovaa vastaan.

– Taloudellisen ja poliittisen avun lisäksi hallituksen on selvitettävä mahdollisuuksia puolustusmateriaalin nykyistä laajemmasta toimittamisesta Ukrainalle. Euroopan unionin on reagoitava viipymättä kattavalla pakoteohjelmalla. Nord Stream 2 -kaasuputken keskeyttäminen on välttämätön toimi, kokoomuksen ryhmäpuheen pitänyt Elina Valtonen sanoi.

Hän myös huomautti, että kokoomus on jo pitkään kannattanut Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa ja kokoomuksen mielestä nyt onkin aika ryhtyä rakentamaan polkua kohti Suomen Nato-jäsenyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat