"Se, mitä emme syö, tappaa meidät" – huono ruokavalio aiheuttaa jo enemmän kuolemia kuin tupakointi

Tältä näyttää suomalainen ruokahävikki 1:02
Jokainen suomalainen tuottaa vuodessa 25 kiloa ruokahävikkiä

Ruokavalio tappaa useissa maissa jo enemmän ihmisiä kuin tupakka ja korkea verenpaine. Ongelmaksi muodostuu herkkujen ja rasvan sijaan yllättäen usein se, mitä ihminen ei syö!

11 miljoonaa ihmistä kuolee syömänsä ruoan vuoksi joka vuosi. Näin havaitsi tutkimus, joka tutki huonon dieetin vaikutuksia kuolemaan. Ongelma ei ole niinkään ruokavalion sisältö, vaan se, mitä ruokavalio ei sisällä.

– Se, mitä emme syö, tappaa meidät, CNN muotoili.

11 miljoonaa kuoli sen vuoksi, mitä ei syönyt

Tutkimusta tehneen Ashkan Afshinin mukaan ongelma on terveellisten valintojen puute. Afshin tiimeineen analysoi dieettejä maailmanlaajuisesti 27 vuoden ajalta.

Yksi viidestä kuolemasta vuonna 2017 johtui siitä, että henkilö söi liikaa suolaa tai liian vähän täysjyvää, hedelmiä, pähkinöitä ja jyviä. 11 miljoonaa ihmistä siis tavallaan kuoli sen vuoksi, mitä ei syönyt.

Terveellisten ruokien syöminen on jo suurin ongelmatekijä

Ruokavalio tappoi useissa maissa jo enemmän ihmisiä kuin tupakka ja korkea verenpaine. Huono ruokavalio edistää muun muassa sydäntauteja ja syöpää.

– Tässä tutkimuksessa olemme osoittaneet, että väestötasolla vähäinen terveellisten ruokien syöminen on tärkeämpi tekijä kuin epäterveellisten ruokien korkea kulutus, Afshin kuvailee.

Suolan syöminen oli riskitekijöiden kärjessä

Tutkimuksessa havainnoitiin 15 ruokavalioriskiä. Suola on suuri riskitekijä monissa maissa. Yli puolet globaaleista ruokavalioon liittyvistä kuolemista vuonna 2017 johtuivat pohjimmiltaan kolmesta syystä: liiallisesta suolan syömisestä ja liian vähäisestä täysjyvän ja hedelmien syömisestä.

Useimmissa maissa ruokavalion aiheuttamat riskit pysyivät samoina, vaikka huomioon otettiin muut tekijät.

Terveellinen ruoka voi olla liian kallista

Ongelmaksi eivät välttämättä muodostu pelkät huonot tavat: kaikissa maissa puhdas juomavesi ei ollut itsestäänselvyys, jolloin juomaksi saatettiin valita limuja. Terveellinen ruoka oli joissain maissa myös kalliimpaa.

Tutkimus julkaistiin The Lancet -lehdessä.

Aiemmin tänä vuonna julkaistiin myös uudet .

Lue myös:

    Uusimmat