SDP, vihreät ja vasemmistoliitto jättävät välikysymyksen eriarvoistumisesta – katsovat johtuneen hallituksen toimista

Punavihreä oppositio jätti perjantaina hallitukselle välikysymyksen sen linjasta, joka puolueiden mielestä lisää tietoisesti eriarvoistumista.

Välikysymyksen ovat allekirjoittaneet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto. 

– Välikysymyksellä pyrimme muuttamaan hallituksen linjaa oikeudenmukaisemmaksi, perusteli ensimmäinen allekirjoittaja Suna Kymäläinen (sd.) puolueiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa. 

Keinot eriarvoistumisen purkamiseen löytyvät SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton mukaan niiden vaihtoehtobudjeteista. 

Puolueet kysyvät muun muassa, miksi hallitus jättää vaikutusarviot tekemättä ja kohdistaa maksukorotukset sekä toimeentulon ja palveluiden leikkaukset aina samoihin ihmisiin. 

– Talouskasvun myötä hallitus ohjaa tuloja hyvätuloisille ja rikkaimmille, monet tutkimukset osoittavat tämän. Hallitus selittää, että veronalennuksin pyritään kompensoimaan tehtyjä leikkauksia, mutta samalla se haluaa unohtaa kertoa, että pienituloisimmat eivät nytkään maksa valtion veroja, joten veronalennukset eivät tule kohdistumaan kaikkein pienituloisimpiin, Kymäläinen sanoi. 

Vihreiden Krista Mikkosen mielestä luokkayhteiskunta on tekemässä paluuta. 

– Meillä on entistä enemmän ihmisiä, jotka joutuvat taistelemaan arjessaan siitä, mihin rahat riittävät. 

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallitus on käyttänyt lähes puolitoista miljardia suurituloisia suosiviin veronkevennyksiin ja lähes miljardin erityisesti julkisen sektorin työntekijöitä kurjistavaan kiky-sopimukseen.

RKP jakaa huolen mutta ei korjauskeinoja 

Myöskään RKP ei kannata hallituksen linjaa ja aikoo äänestää epäluottamuksen puolesta.

Puolue ei kuitenkaan osallistu välikysymykseen, koska se ei usko, että tiukempi progressio ja veronkorotukset ovat oikea ratkaisu yhteiskunnallisiin ongelmiin.

RKP aikoo jättää oman epäluottamuslausekkeensa välikysymyskeskustelussa.

Lue myös:

    Uusimmat