Oppositio haastaa välikysymyksellä hallituksen nuorten ahdingosta: "Leikkaa kohtuuttomasti"

Oppositio haastaa välikysymyksellä hallituksen nuorten ahdingosta: "Leikkaa kohtuuttomasti" 0:41
Miltä näyttää nuorten tulevaisuus? SDP, vasemmistoliitto ja vihreät esittelevät välikysymyksensä

Välikysymyspuolueiden mukaan hallituksen leikkaukset kasautuvat nuorille, jolloin niiden yhteisvaikutus muodostuu kestämättömäksi.

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto jättävät hallitukselle välikysymyksen, jonka aiheena on nuorten tulevaisuus. Puolueiden mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus leikkaa kohtuuttomasti nuorten arjesta ja tulevaisuudesta.

Oppositiopuolueiden mukaan iso osa heikennyksistä kasautuu samoille nuorille, jolloin leikkausten yhteisvaikutus muodostuu kestämättömäksi. Puolueiden mukaan nuorten laiminlyönnillä on paitsi suuria inhimillisiä seurauksia, myös merkittävä vaikutus koko yhteiskuntaan ja kansantalouteen.

– Nyt viikko viikolta ja kuukausi kuukaudelta on tullut enemmän tietoa siitä, että hallituksen leikkaukset kasautuvat ennen kaikkea nuorille, oli sitten kyse opiskelijoiden toimeentulosta, nuorista lapsiperheistä, yksinhuoltajista tai nuorista työntekijöistä, joiden työelämäturvaa ollaan heikentämässä, SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi välikysymyspuolueiden tiedotustilaisuudessa.

Edellä mainittujen ryhmien lisäksi hallituksen leikkauksista joutuvat Lindtmanin mukaan kärsimään myös lastensuojelun jälkihuollon asiakkaat, kuntoutuksen tarpeessa olevat nuoret ja nuoret ensiasunnon ostajat.

–  Me haluamme tietää, onko hallitus selvittänyt näiden leikkaus-, säästö- ja heikennyspäätösten kokonaisvaikutuksia, kun ne kohdistuvat niin montaa kautta nuoriin ja onko se valmis arvioimaan uudelleen näitä päätöksiä, kun on selvää, että ne muodostuvat kohtuuttomiksi, Lindtman sanoi.

Edelliseen välikysymykseen hallitus vastasi lokakuussa. Silloin välikysymyksen jättivät keskusta ja Liike Nyt ja aiheena olivat sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelut sekä hyvinvointialueiden rahoituksen turvaaminen.

Lue myös:

    Uusimmat