Mainos

"Hallituksen työlinja ei ole uskottava" – oppositio kritisoi työttömien kepillä kannustamista

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sai jälleen puolustella hallituksen verotuslinjaa. Eduskunta sai tiistaina hallitukselta useita verolakeja, jotka perustuvat hallituksen ensi vuoden budjettiesitykseen.

Opposition mukaan hallituksen niin sanottu "työlinja", jolla hallitus pyrkii eri veroratkaisuin kasvattamaan työnteon ja yrittäjyyden edellytyksiä, ei ole uskottava eikä oikeudenmukainen.

– Täällä on puhuttu työlinjasta. Se ei kuitenkaan ole uskottava. Työttömille tarjotaan keppiä ja ajatellaan, että sillä tavalla työtä saadaan työttömille, että työttömyysturvaa leikataan, sanoi Riitta Myller SDP:stä.

Oppositiota myös sieppasi keskustelussa se, että samaan aikaan kun leikataan työttömiltä, esimerkiksi suurituloisten palkansaajien verotusta ja miljoonaperintöjen verotusta on varaa keventää.

– Täällä on paljon hyväosaisia suosivia kevennyksiä, sanoi Pia Viitanen (sd.).

2:10

Orpo: Työllisyyden nousu auttaa kaikkia 

Ministeri Orpo puolustautui opposition syytöksiltä toteamalla, että vain saavuttamalla tarpeeksi korkea työllisyysaste voidaan auttaa myös heikommassa taloudellisessa asemassa olevia.

– Tässä budjetissa hallitus on valinnut tämän työllisyyslinjan. Kyllä, se on meidän arvovalinta.

Oppositio kritisoi myös yrittäjävähennystä, koska se sataa opposition mukaan enimmäkseen parhaiten tienaavien laariin. Yrittäjävähennyksessä henkilöyhtiöiden ja elinkeinonharjoittajien verotusta kevennetään vähentämällä heidän tekemästään tuloksesta viisi prosenttia.

Lisäksi kotitalousvähennyksen korotuksen nähtiin olevan epäreilu pienituloisia kohtaan, kun he eivät sitä voi hyödyntää kuten paremmin ansaitsevat.

Orpon mukaan uudet työpaikat voivat syntyä vain pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Muun muassa yrittäjävähennyksellä ja kotitalousvähennyksen korotuksella voidaan avittaa niiden syntymistä.

Budjettia käsitellään koko syksy eduskunnassa. 

1:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.