Orpo loukkaantui oppositiolle: "Ihan kuin emme haluaisi, että köyhällä perheellä on syötävää"

Oppositio on syyttänyt hallitusta eriarvoisuuden tarkoituksellisesta lisäämisestä. Eduskunnassa keskusteltiin tänään SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton välikysymyksestä.

– Eriarvoisuuden kasvu suomalaisten välillä ei ole sattumaa. Se on seurausta epäoikeudenmukaisesta politiikasta, syytti välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.).

– Samaan aikaan kun köyhimmiltä on leikattu, hallitus on suunnannut veronkevennykset varakkaille. Tämä politiikka on kasvattanut tuloeroja, arvosteli puolestaan Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

– Hallituksen yksittäiset tasa-arvoprojektit ovat kuin rikkaan kolikko pelastusarmeijan joulupataan: Hienoa, että köyhä saa aattona syödä, tapaninpäivästä ei niin väliksi, syytti vasemmistoliiton Anna Kontula.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) hiiltyi syytöksistä.

– Ihan niin kuin me emme haluaisi, että köyhällä perheellä on tapaninpäivänä syötävää. Minusta se on loukkaavaa, puuskahti Orpo.

Varsinkin SDP ja kokoomuslainen valtiovarainministeri Orpo olivat toistensa kimpussa.

– Ministeri Orpo, te olette leikannut toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta yli 200 miljoonaa euroa. Se on johtanut yt-neuvotteluihin ja lähiopetustuntien vähenemiseen. Kuunnelkaa järjen ääntä. Älkää heikentäkö leikkauksilla kansakuntamme tulevaisuutta. Älkää tehkö menneisyyden politiikkaa. Tehkää tulevaisuuden politiikkaa ja vahvistakaa tasa-arvoa, vaati SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Orpo sanoi, että hallitus torjuu eriarvoisuutta muun muassa parantamalla työllisyyttä ja hyökkäsi SDP:n kimppuun.

– Tulkaa hyvänen aika tähän päivään ja järkiinne! Kun teidän puheitanne kuuntelee, niin jälleen kerran kaikkea hyvää kaikille, kaikki säästöt perutaan, velkaantumisesta viis, ja aina joku muu maksaa, nostetaan veroja, tehdään työllistäminen kalliiksi, annetaan työttömyyden pahentua, vyörytti Orpo.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään huomenna perjantaina. Oppositioryhmistä perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit eivät olleet mukana välikysymyksessä, koska ovat eri mieltä ratkaisukeinoista, mutta nekin esittävät hallitukselle epäluottamusta.

Lue myös:

    Uusimmat