SDP:n Niina Malm ehdottaa suomalaisille lyhennettyä työaikaa: "Tämä voisi olla avain siihen, miten työelämässä jaksaa pidempään"

9:36
SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm peräänkuuluttaa myös joukkokanne-oikeutta suomalaisille työläisille. Koko haastattelun näet videolta.

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm toivoisi Suomen ryhtyvän toimiin työajan lyhentämiseksi. Hänen mukaansa esimerkiksi kuuden tunnin työpäivä olisi varteenotettava vaihtoehto.

Malm kertoi SuomiAreenan suorassa lähetyksessä kärsineensä vuorotyön ja perhe-elämän yhteensovittamisesta vuonna 2008.

– Minulla oli pienet lapset ja kolmivuorotyö terästehtaalla. Monet kerrat pohdin, miten yhdistää yövuorot pikkulapsiarkeen, kun vuorohoito ei ollut laadultaan sitä, mitä odotin ja puolisoni oli reissuhommissa. Lasten isovanhemmat olivat vielä työelämässä, joten apu ei olut aina itsestäänselvyys, Malm tuskaili.

"Saksassa tulokset olivat loistavia"

Hänen mukaansa Suomessa tulisi pyrkiä kohti työajan lyhentämistä tulevaisuudessa.

– Työajan ei tarvitsisi olla kaavamaista "kuusi tuntia päivässä" tai "neljä päivää viikossa" -ajattelua, totesi Malm puheessaan.

Vaihtoehtoja erilaisiin työaikamalleihin on hänen mielestään loputtomasti.

– Kyllä kuuden tunnin työpäivä olisi kokeilun arvoinen asia. Porche Saksassa kokeili tätä jo vuosia sitten ja siellä tulokset olivat loistavia ja tuottavuus parani. Täten myös palkkakustannukset eivät nousseet.

Avain jaksamiseen

Malmin mukaan yhteiskunnassamme tulisi pohtia, miten saisimme esimerkiksi ruuhkavuosiaan viettäviä pikkulasten vanhempia tekemään kuuden tunnin työpäivää.

Hän mainitsee esimerkkitapauksiksi myös sellaiset, jotka ovat olleet jo pitkään työelämässä ja haluaisivat löysätä tahtia.

– Toivoisin, että työajan lyhentämisestä voisi puhua myös niin, että siitä tulisi yksi tekijä työssä jaksamiseen. Työurathan pidentyvät koko ajan ja vuorotteluvapaalle on vaikeampi päästä. Tämä voisi olla avain siihen, miten työelämässä jaksaa pidempään.

SuomiAreenan tapahtumia on sekä Porissa että Helsingissä. Porissa tapahtumat keskittyvät torille ja Helsingissä puolestaan ydinkeskustan Allas Sea Poolille. Näitä tapahtumia kuka tahansa voi tulla seuraamaan paikan päälle.

Lisäksi SuomiAreenan tapahtumia järjestetään kahdella studiolla MTV:n tiloissa Helsingissä. Näihin yleisöllä ei ole pääsyä, mutta kaikki studiokeskustelut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä netin kautta mtv-palvelussa. Lisäksi erillinen SuomiAreenaTV-kanava näyttää valikoidut palat tapahtumista. SuomiAreenaTV näkyy antenni- ja kaapelitalouksissa kanavapaikalla 38. Ohjelmat alkavat maanantaina klo 10 ja muina päivinä klo 9.

Lue myös:

    Yhteistyössä:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja