Kokoomuksen Autto: Asevelvollisuusikää pitäisi pidentää loppupäästä – "Meillä on valtavasti 60 vuotta täyttäneitä reserviläisiä"

Onko asevelvollisuuslaki tasa-arvo-ongelma? SDP:n ja kokoomuksen edustajat eri linjoilla 3:10

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto ja SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm suhtautuvat myönteisesti asevelvollisuuden uudistamisesta esitettyihin ideoihin. Autto nostaa esiin myös mahdollisuuden pidentää asevelvollisuusikää yläpäästä.

Kutsunnat saattavat jatkossa koskea koko ikäluokkaa, eli myös naisia.

Asevelvollisuuden uudistamista selvittävän parlamentaarisen komitean pohdinnoista kertoi komitean puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) SuomiAreenassa eilen.

"On hyvä, että kaikilla ovat valmiudet"

SDP:n Antton Rönnholm ei tyrmää ajatusta.

– Jos katsotaan koronakriisiä ja muitakin yhteiskunnan poikkeustilanteita, (on hyvä), että koko ikäluokalla ja kummallakin sukupuolella on ymmärrys siitä, miten tällaisessa tilanteessa toimitaan. Lähtökohtaisesti suhtaudun siihen positiivisesti, että kaikilla olisivat ainakin tietyt valmiudet, Rönnholm toteaa MTV:n Uutisaamun haastattelussa.

Kokoomuksen Heikki Auton mielestä on ”hyvä ja raikas ajatus” kehittää kutsuntajärjestelmää.

– Itse ajattelisin, että kaikkein tärkein kehitettävä asia olisi se, että asevelvollisuusikää voitaisiin pidentää loppupäästä. Meillä on valtavan paljon 60 vuotta täyttäneitä aktiivisia reserviläisiä, jotka ovat elämänsä kunnossa ja joiden elämäntilannekin mahdollistaa ajankäyttöä aktiiviseen maanpuolustustyöhön. Heille pitäisi tulla lain kautta mahdollisuus myös isänmaata palvella.

– Lähettäisin terveiset työryhmälle, että mietitään ei vain palvelukseen astumista vaan myös reservin ikään kuin huippuvaihetta, kun eläkeikä lähestyy. 

Onko armeija nyt epätasa-arvoinen?

Rönnholmin mielestä asevelvollisuus koskee tällä hetkellä epätasa-arvoisesti naisia ja miehiä.

– On kiistatta myös tasa-arvo-ongelma, jos kahta sukupuolta kohdellaan eri tavalla. Toistaiseksi tätä on kuitenkin pidetty järkevänä tapana. 

Autto ei näe nykyarmeijassa tasa-arvo-ongelmaa.

 – Perustuslaissa jokaisella suomalaisella on maanpuolustusvelvollisuus; se koskee sekä miehiä että naisia. Se miten asepalvelus on järjestetty – että se on velvollisuus kaikille miehille ja mahdollisuus kaikille naisille – on täysin tasa-arvoista.

SuomiAreena: Lauteilla SDP:n ja kokoomuksen edustajat 18:40
SuomiAreena: Lauteilla SDP:n ja kokoomuksen edustajat.

"Myös ministereiden ja puoluejohdon päästävä ehdokkaaksi"

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on ehdottanut, että puoluejohtajat ja ministerit eivät asettuisi ehdolle vuodenvaihteen jälkeen pidettävissä maakuntavaaleissa. Hänen mielestään ne pitäisi käydä sellaisten ehdokkaiden välillä, jotka pystyvät paneutumaan tehtäväänsä. 

Rönnholm ymmärtää ministerin huolen. Hänen mielestään kaikilla äänioikeutetuilla on silti oltava mahdollisuus asettua ehdolle. 

– Kun vasta ensimmäisiä aluevaaleja suunnitellaan, jättäisin ihmisten itsensä arvioitavaksi, ketkä katsovat voivansa tehtävää hoitaa ja ketä ihmiset taas haluavat äänestää.

Autto on eri linjoilla.

– Kokoomuksella on suuri huoli suomalaisten terveys- ja sosiaalipalveluista uudistuksen paineessa. Nyt kun ensimmäisiä vaaleja käydään ja maan hallitus ja eduskunta ovat melkoisen sotkun saamassa aikaan, syyllise saisivat melkein olla myös tämän sotkun siivoamassa – eikä niin päin, että nyt lähdetään pakenemaan vastuuta heti ensimmäisenä.

– Kyllä sinne kaikki voimat tarvitaan, jotka tämän uudistuksen tuntevat, Autto toteaa.

SuomiAreenan tapahtumia on sekä Porissa että Helsingissä. Porissa tapahtumat keskittyvät torille ja Helsingissä puolestaan ydinkeskustan Allas Sea Poolille. Näitä tapahtumia kuka tahansa voi tulla seuraamaan paikan päälle. Lisäksi SuomiAreenan tapahtumia järjestetään kahdella studiolla MTV:n tiloissa Helsingissä. Näihin yleisöllä ei ole pääsyä, mutta kaikki studiokeskustelut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä netin kautta mtv-palvelussa. Lisäksi erillinen SuomiAreenaTV-kanava näyttää valikoidut palat tapahtumista. SuomiAreenaTV näkyy antenni- ja kaapelitalouksissa kanavapaikalla 38. Ohjelmat alkavat klo 9.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat