Sari Essayah: Suomi on jämähtänyt 1990-luvulle – vaatii työllisyystoimien päivittämistä nykyaikaan Ruotsin ja Tanskan malliin

Politiikan puheet kesäillassa: Sari Essayah 9:47
Sari Essayah puhui SuomiAreenassa.

Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan Suomi on pahasti jäljessä muista Pohjoismaista työllisyystoimien suhteen.

Essayahin mielestä Pohjoismaista vain Suomi elää 1990-lukua.

– Kun katsomme meidän naapurimaita Ruotsia ja Tanskaa, siellä on todellakin uskallettu uudistaa niin työmarkkinoita kuin myös sosiaaliturvaa, Essayahsanoi MTV:n SuomiAreenan suorassa lähetyksessä.

Essayahin mukaan Ruotsissa ja Tanskassa on rohkeasti uskallettu ottaa ammattiliitot mukaan työttömyysturvan uudistamiseen. Liitoilla on myös vastuu siitä, että työtön löytää työtä.

–Työttömyysturva on Tanskassa paljon korkeampi, mutta sen jälkeen ansiosidonnainen laskee portaittain. Me emme Suomessa ole pystyneet tekemään näitä työmarkkinoiden uudistuksia – emmekä myöskään sosiaaliturvan uudistuksia.

Ruotsin sosiaaliturvan mallia suomalaiset pitävät Essayhin mukaan "hövelinä", mutta Ruotsin malli on kuitenkin Essayahin mielestä toimivampi.

– Ruotsissa sosiaaliturvaa vastaan ihmisillä on myös velvoitteita. Samoin jos ihmisillä on päihdeongelmia, heitä ohjataan hoitoon.

Kohtalona palveluiden lakkauttaminen?

Mikäli työllisyyttä ei saada nousuun, on Essayahin mukaan olemassa uhka siitä, että palveluita joudutaan lakkauttamaan. 

– Näin käy, jos emme uskalla lähteä uudistamaan ja saamaan työllisyysastetta sille tasolle, missä ollaan Tanskassa ja Ruotsissa.

– Olemme pahasti muista Pohjoismaista jäljessä myös investointiasteessa. Suomi ei ole houkutteleva kohde investointiin. Valitettavasti olemme joutuneet lakkauttamaan paperitehtaita ja myös teollisia työpaikkoja on siirretty muualle.

Sari Essayah esiintyi MTV:n Suomi Areenan suorassa lähetyksessä tänään. Voit katsoa artikkelin yllä olevalta videolta Essayahin esiintymisen kokonaisuudessaan.

SuomiAreenan tapahtumia on sekä Porissa että Helsingissä. Porissa tapahtumat keskittyvät torille ja Helsingissä puolestaan ydinkeskustan Allas Sea Poolille. Näitä tapahtumia kuka tahansa voi tulla seuraamaan paikan päälle.

Lisäksi SuomiAreenan tapahtumia järjestetään kahdella studiolla MTV:n tiloissa Helsingissä. Näihin yleisöllä ei ole pääsyä, mutta kaikki studiokeskustelut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä netin kautta mtv-palvelussa. Lisäksi erillinen SuomiAreenaTV-kanava näyttää valikoidut palat tapahtumista. SuomiAreenaTV näkyy antenni- ja kaapelitalouksissa kanavapaikalla 38. Ohjelmat alkavat maanantaina klo 10 ja muina päivinä klo 9.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat