Mainos

Scrapie-lampaita vain yksi

Scrapie-tautitartunnan oli saanut vain yksi lammas. Suomen ensimmäinen lampaan scrapie-tapaus tavattiin Pohjois-Suomesta kesäkuun lopussa.

Suomessa ensi kertaa tavatun lampaan scrapie-tartunnan tutkimuksissa on ilmennyt, että tartunnan oli saanut vain yksi lammas. Saman tilan muilla lampailla tai kontaktitilojen lampailla ei ole scrapie-tautia, ilmoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Maamme ensimmäinen lampaan scrapie-tapaus tavattiin Pohjois-Suomesta kesäkuun lopussa. Tähän mennessä on tutkittu 39 lammasta ja tartunta on osoitettu vain ensimmäisessä lampaassa. Pohjoissuomalaisen lammastilan kaikki lampaat on lopetettu. Lopetettujen lampaiden päät toimitettiin eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitokselle (EELA) tutkittaviksi scrapie-tartunnan varalta. Kaikki tutkimustulokset olivat kielteisiä.

Tartunnan saaneen lampaan kotitila oli toimittanut lampaita kahdelle muulle tilalle. Myös näiden kahden kontaktitilan lampaat on lopetettu ja tutkittu. Nämäkin tutkimustulokset olivat kielteisiä. Lampaiden ruhot on toimitettu hävitettäviksi eläinjätteen hävityslaitokselle Honkajoelle. Tartunta löytyi kahdeksanvuotiaalta suomalaiselta uuhelta, joka kuoli sairastettuaan yhden päivän. Taudin alkuperä ei ole toistaiseksi selvinnyt tutkimuksissa.

Scrapie on lampailla ja vuohilla esiintyvä, hitaasti etenevä tauti, jonka itämisaika on kahdesta viiteen vuoteen. Scrapie kuuluu samaan tautiryhmään kuin nautojen BSE, mutta se ei ole sama tauti. Scrapien ei ole todettu tarttuvan ihmiseen. Nyt löydetty scrapie-tartunta oli tyyppiä Nor-98, jota on aiemmin löytynyt myös Norjasta ja Ruotsista. Tätä scrapie-tyyppiä on yleensä löytynyt vain yksittäistapauksina, eikä alkuperää ole pystytty selvittämään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.