Mainos

Schröder tyytyväinen G8-kokouksen tuloksiin

Johtavien teollisuusmaiden ja Venäjän eli ns. G8-ryhmän huippukokousta Kölnissä isännöinyt Saksan liittokansleri Gerhard Schröder piti tapaamista erittäin onnistuneena. Valtioiden päämiehet sopivat Kosovo-avun päälinjoista, köyhien maiden velan mitätöimisestä ja rajojen asettamisesta sijoitusrahastojen toiminnalle.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin osallistui kokoukseen vain pikaisesti tänään. Hän tapasi kahden kesken mm. USA:n presidentti Bill Clintonin, Schröderin ja Ranskan presidentin Jacques Chiracin.
-Olen nyt ystävieni keskellä, Jeltsin kommentoi presidenteille. Näin hän halusi osoittaa Venäjän valmiuden parantaa suhteita länteen, kun ne Kosovo-sodan takia tuntuvasti viilenivät. Venäjä ei koko aikana hyväksynyt Naton pommituksia.

G8-maat sopivat Balkanin apupaketista. Jugoslavian rooli herätti kuitenkin erimielisyyttä. Amerikkalaiset, ranskalaiset ja britit vastustivat kiivaimmin Serbian sisällyttämistä avun piiriin. Venäjä on taas sitä vaatinut. Yhteisessä kannanotossaan G8-maat päätyivät siihen, että kaikki hyväksyvät humanitaarisen avun myös serbeille.
-Emme voi rangaista serbialaisia siksi, että Slobodan Milosevic on heidän presidenttinsä, Schröder sanoi kokouksen päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Jälleenrakennusapu eli Balkanin maiden talouksien kuntoon saattaminen taas edellyttää, että maat toimivat demokraattisesti. Näin Serbiakin sisältyy avun piiriin, jos maa valitsee demokratian tien.

G8-maat päättivät myös asettaa suitset yksityisten sijoitusrahastojen toiminnalle. Schröderin mukaan ei ole oikein, että ne lainaavat maailmalla rahaa ja tekevät bisnestä, mutta huolien ilmaannuttua kääntyvät valtioiden ja veronmaksajien puoleen. Keinot sijoitustoiminnan valvomiseksi jäävät asiantuntijaryhmän pohdittavaksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.