Savusukeltajat pelastivat Bertan Prisman parkkihallista – koira saattoi selvitä omistajan onnekkaan unohduksen ansiosta

Helsingin Oulunkylässä rakennuspalo: Tie suljettu, liekeistä pelastettiin koira 0:46
KATSO MYÖS: Aiemmin maaliskuussa Helsingin Oulunkylässä syttyi rakennuspalo. Liekeistä pelastettiin myös koira.

Auto syttyi tuleen Helsingin Itäkeskuksen Prisman parkkihallissa maanantai-iltana. Pelastajille selvisi paikan päällä, että yhdessä ajoneuvossa oli koira. Dalmatialainen saattoi pelastua onnekkaan unohduksen ansiosta.

Vantaalainen Meri Kujanpää pysäköi pakettiautonsa Itäkeskuksen Prisman parkkihalliin maanantai-iltana. Tavallisesti hän jättää auton ikkunat hieman raolleen kyydissä kulkevaa nelivuotiasta dalmatiankoira Berttaa varten, jotta ilma kiertää paremmin, mutta tällä kertaa räppänät unohtuivat kiinni.

Kujanpää tajusi unohduksensa vasta poistuttuaan autolta, mutta koska hänellä oli hieman kiire, eikä autolta ollut tarkoitus olla pois pitkään, ei hän enää palannut raottamaan ikkunoita.

Vielä tuolloin hänellä ei ollut aavistustakaan, että päätös tulisi todennäköisesti pelastamaan hänen koiransa.

Parkkihalli täyttyi savusta nopeasti

Kujanpään kauppareissun aikana erään parkkihalliin pysäköidyn auton moottori oli syttynyt tuleen. Kauppakeskuksen puolella asiaan havahduttiin palohälytyksen pärähtäessä soimaan. Samalla kuulutukset käskivät poistumaan rakennuksesta.

Kujanpää suuntasi ensimmäisenä parkkihallin ovelle, mutta vastassa oli jo niin paljon savua, ettei halliin ollut enää mitään asiaa. Hän kertoi Prisman henkilökunnalle autoon jääneestä Bertasta, ja työntekijät välittivät tiedon pelastuslaitokselle.

Kujanpää poistui Prisman pääovista ja antoi autonsa avaimet savusukeltajille. Kujanpää kertoi Bertan olevan pakettiauton takatilassa kuljetushäkissä.

"Varmasti pelotti"

Yksi parkkihalliin menneistä pelastajista oli Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palomies-ensihoitaja Jarno Lehtoranta. Hän kertoo MTV Uutisille, että näkyvyys parkkihallissa oli runsaan savun takia käytännössä nolla.

Auto, jonka takakontissa Bertta oli, oli roihuavan auton välittömässä läheisyydessä.

– Varmasti pelotti, kun kolme palomiestä paineilmalaitessa pyytää syliin, Lehtoranta sanoo MTV Uutisille.

– Noista meidän laitteista lähtee ääniä ja on valoja ja muuta, hän kuvailee.

Lehtorannan mukaan koira ei ollut tilanteessa lainkaan aggressiivinen, vaan ainoastaan peloissaan. Pelastajat joutuivat ottamaan Bertan väkisin mukaansa.

Lehtorannan mukaan tilanteessa oli runsaasti onnea, sillä jos auton ikkunat olisivat olleet auki, ei koiran pelastamiseksi olisi todennäköisesti ollut mitään tehtävissä.

Artikkeli jatkuu pelastuslaitoksen julkaiseman Instagram-kuvan alla.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Koiralla kaikki hyvin

Kujanpää kertoo Bertan voivan kovasta koettelemuksesta huolimatta oikein hyvin. Hän kuvailee koiraansa arkajalaksi, jota voi pelottaa tuntemattomien ihmisten antama huomio ihan normaalioloissakin. 

Kujanpää soitti maanantai-iltana eläinlääkärille ja kysyi toimintaohjeita. Koska savulle altistuminen oli pelastajien mukaan ollut vähäistä suljetuista ikkunoista johtuen ja koira oli virkeä, oli ohjeena ainoastaan Bertan voinnin seuraaminen.

– Säikähdyksellä selvittiin, Kujanpää huokaisee helpottuneena.

Artikkelia muokattu 22.3. klo 10: Täsmennetty, että Kujanpää kertoi koirastaan ensin Prisman henkilökunnalle, joka välitti tiedon pelastajille.

Lue myös:

    Uusimmat