Kirpputorin myyjä kysyi Sadulta, kuuluiko pihassa ollut Volkkari hänelle – valvontakameran kuva hätkähdytti: "Kyllähän sitä luuli näkevänsä näkyjä"

Renault putosi imatralaiseen kaupunkipuroon 0:20
KATSO MYÖS: Muutama vuosi sitten erään imatralaisnaisen Renault päätyi paikalliseen puroon. Videolla pelastuslaitoksen suorittama nosto-operaatio erikoiseen pinteeseen päätyneestä ranskalaisautosta. Kuvan juttuun liittyvästä Volkkarista löydät alempaa.

Tähän näkyyn ei kukaan autolleen palaava haluaisi törmätä.

Oulun seudulla asuva Satu koki elämänsä yllätyksen viime torstaina pysäköityään Volkswagen Golfinsa Siikajoella sijaitsevan Paavolan kirpputorin parkkipaikalle.

Kun Satu oli asioimassa liikkeessä, tiedusteli myyjä Sadulta, sattuiko parkkipaikalle pysäköity Volkkari olemaan hänen. Myyjä osoitti valvontakameran kuvaa, jossa näkyi perä pystyssä oleva Golf.

– Hän näytti kameraa ja sanoi, että nyt se on tuolla nokallaan. Kyllähän sitä luuli näkevänsä näkyjä, kun palasin autolle, Satu sanoo MTV Uutisille.

Auto valui ojaan

Satu kertoo kytkeneensä manuaalivaihteisen Golfin käsijarrun mahdollisesti hieman huolimattomasti. Vaihde oli vapaalla.

– En huomannut, että maa vietti tuossa kohtaa ojaan päin. Juuri tuossa olikin sitten aika syvä oja, Satu harmittelee.

Hän julkaisi kuvan autostaan Facebookin Ei menny niinku Strömsössä -ryhmässä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

– Osa kyseli, miksi vaihde ei ollut päällä, ja osa kertoi kuinka itselle on käynyt samoin. En sen kummemmin lähtenyt keskusteluun mukaan selittelemään.

Satu kertoo, että auto saatiin ylös hänen miehensä ja tämän ystävän avustuksella. Lankuista kasattiin ramppi, ja auto nykäistiin ojasta ylös perä edellä. Golf piti pintansa, eikä kärsinyt rytäkässä vaurioita.

Tarvitseeko vaihde olla silmässä?

Vaikka ehjä ja oikein kytketty käsijarru riittäisikin pitämään auton paikoillaan, pitää manuaalivaihteisessa autossa laittaa myös vaihde silmään. Automaattivaihteisessa autossa vaihteenvalitsin tulee olla P-asennossa.

Monissa automaattiautoissa auto saattaa hälyttää, mikäli kuljettajan ovi avataan, eikä valitsin ole P-asennossa.

Vaihteen kytkeminen on tärkeää, koska seisontajarru voi ajan saatossa menettää tehoaan, eikä jarruvaijerin katkeaminenkaan ole epätavallista. Seisontajarru saattaa myös epähuomiossa jäädä liian löysälle, jolloin se ei estäkään auton liikkumista kokonaan, vaan ainoastaan hidastaa sitä.

Auto pysyy parhaiten paikoillaan, kun seisontajarru on kytketty ja vaihde silmässä tai automaattivaihteisto asennossa P.

Älä luota pelkkään vaihteeseen

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi MTV Uutisille muutama vuosi sitten, että on äärimmäisen tärkeää, ettei autoa jätetä pelkän vaihteenkaan varaan.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että seisontajarrun kunnosta on huolehdittava, sitä on käytettävä säännöllisesti ja se on kytkettävä riittävän tiukasti, Vesalainen alleviivasi.

Jos auto pysäköidään alamäkeen, on valittava ykkösvaihde. Mikäli auto on ylämäessä ja todennäköisin valumissuunta on taaksepäin, pitää kytkeä peruutusvaihde.

– Luonnollisen liikkumissuunnan vastainen vaihde pysäköitäessä, esimerkiksi peruutusvaihde alamäessä, saattaa aiheuttaa tietyissä moottorimalleissa sen, että jakoketju tai -hihna saattaa hypätä hampaan yli, jos moottori pääsee pyörähtämään väärään suuntaan, Vesalainen valisti.

Lue myös:

    Uusimmat