Mainos

Savon Sanomat: Vaarallisen taudin leviämisellä uusia riskialueita

Puutiaisaivokuumeen (TBE) riskialueiden määrittäminen on tutkijoiden mukaan entistä vaikeampaa, kirjoittaa Savon Sanomat.

Helsingin yliopiston virologian osaston tutkija Anu Jääskeläinen kertoo lehdessä, että uutena mahdollisena riskialueena on Järvi-Suomi. Tutkijan mukaan tästä on saatu viittauksia yksittäisistä sairastumisista uusilla paikkakunnilla sekä siitä, millainen merkitys vesistöillä on viruksen leviämiselle.

Lehden mukaan taudin levinneisyys pysyi vuosikymmeniä Ahvenanmaan, Turun ja Kokkolan saariston, Helsingin Isosaaren ja Lappeenrannan seuduilla. Vuodesta 2007 alkaen listaa ovat täydentäneet Närpiö, Simo, Varkaus sekä Kuopion seutu.

– Luultavasti ihmisten tautitapaukset ovat jäävuoren huippu. Luonnossa sitä esiintyy ensin ja enemmän, ennen kuin ihmiset alkavat sairastua. Tätä ei tosin vielä tiedetä, Jääskeläinen kertoo lehdessä.

Alueilla, joilla virusta esiintyy, noin prosentti puutiaisista kantaa puutiaisaivokuumevirusta. Jääskeläinen korostaa, että kyseessä on yhä todella harvinainen sairaus, viime vuonna siihen sairastui koko maassa 47 ihmistä. Jääskeläinen suosittelee kuitenkin rokotuksen ottamista Järvi-Suomessa, jos liikkuu vesistöjen lähellä lumettomana aikana.

Lehti kertoo myös, että tuoreimpien tutkimusten mukaan Suomessa esiintyvät kaksi puutiaislajia voivat kumpikin levittää Euroopan tyypin virusta sekä rajumpaa Siperian virustyyppiä. Aiemmin Siperian aivokuumeen epäiltiin tarttuvan vain harvinaisesta taigapunkista.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.