Säveltaiteen valtionpalkinto Dave Lindholmille

Valtion säveltaidetoimikunta luovutti tänään 15 000 euron valtionpalkinnon Dave Lindholmille.

Muusikko Dave Lindholm on saanut 15 000 euron säveltaiteen valtionpalkinnon. Valtion säveltaidetoimikunta kiittää perusteluissaan Lindholmin tinkimätöntä ja pitkää taiteilijauraa.

Tunnustus luovutettiin tänään Helsingissä.

Vuonna 1952 syntynyt Dave Lindholm tunnetaan säveltäjänä, sanoittajana, laulajana, kitaristina ja yhtyeenjohtajana. Hän on tehnyt yhden pisimmistä taiteilijaurista maassamme etenkin oman materiaalin albumimittarilla mitattuna. Julkaistujen albumeiden määrä ylittää jo 40.

Omalla nimellä julkaistujen tuotantojen lisäksi Lindholmin musiikkia ovat hänen johtaminaan esittäneet ja levyttäneet muiden muassa yhtyeet Orfeus, Rock 'n' Roll Band, Pen Lee, Bluesounds ja Canpaza Gypsys.

Palkinto ansaittava

Daven mukaan tunnustuksessa on se hyvä puoli, että "sitä ei voi pummata".

Tuo tarkoittanee sitä, että säveltaiteen valtionpalkintoa ei voi ostaa tai saada suhteilla. Se täytyy ansaita luovalla työllä.

-Mutta mä olen aloittanut nää hommat ja tehnyt niitä aina rakkaudesta musiikkiin. En mä ole funtsinut mitään pirun palkintoja, korostaa myös Isokynä-nimellä aiemmin tunnettu muusikko.

Dave on kulkenut koko levyuransa ajan tiukasti omia polkujaan. Jotkut miehen luomukset ovat myyneet paremmin, toiset vähemmän, mutta aina hän on pitänyt ohjat vain omissa käsissään.

-Vois sanoo niin, että oikeanlainen epäkaupallisuus on tervettä. Siltä suunnalta saattais olla tulossa mun seuraava juttu.

Ennen tuota seuraavaa proggista Dave ehti pukata torstaina julki akustisen pitkäsoiton. Albumin nimi D & D on lyhenne sanoista Dave & dobro. Titteli kuvaa platan sisältöä hyvin: konkari pelkisti nyt kappaleensa laulun ja dobrokitaran muottiin.

Jos soolo- ja bändialbumit laskee yhteen, D & D on jo Daven 44. pitkäsoitto.

Dobrolla koreasti

Vaikka Dave käyttää uudella albumillaan bluessoittimena tunnettua dobroa, D & D ei ole miehen mukaan juuri lainkaan bluesia.

-Tässä dobro on eri käytössä. Innostuin dobrosta pari vuotta sitten ja aloin ensi kertaa myös säveltää sillä.

Aiemmin kitaravirtuoosi oli tarttunut dobroon lähinnä vain perinnebluesin ja kitarasoolojen parissa. Nyt ote on toinen. Esimerkiksi Lindholmin ikisuosikki Dylan kajastaa hänen uusissa dobrobiiseissään.

-Bluesin puolelta on vaikutteita tullut Bukka Whitelta ja Elmore Jamesilta. Ja miksei Johnny Winteriltäkin.

Tuoreen albumin päättää raita nimeltä Cool Delta. Se ei viittaa Mississippi-osavaltion blueskehtoon vaan New Orleansin seutuun jättijoen suulla.

-New Orleansin tilanne näyttää aika pahalta, jos kaupungin patoja ei vahvisteta. Mereltä voi olla tulossa uusia isoja myrskyjä. New Orleans on Amerikan musiikillinen kehto, musiikkimies painottaa.

Aino-albumi omia suosikkeja

Kun Dave sai nyt arvostetun musiikkipalkinnon, on luonteva hetki katsoa taaksepäin artistin uraa. Mitkä miehen monista levyistä ovat hänelle itselleen läheisimmät?

-Varhaisista soololevyistä mun omat suosikit ovat Sirkus ja Musiikkia. Myöhemmistä soololevyistä läheisin on Aino.

Englanninkielisistä hankkeistaan Dave arvostaa korkealle Rock'n Roll Bandia. Kärkeen nousevat niin ikään Pen Lee Albert Järvisen jäsenaikana sekä Bluesounds.

-Paras Bluesoundsin albumeista taitaa olla se ensimmäinen eli Black.

Lindholm on harvinainen artisti Suomi-rockin kentällä myös siinä, että biisit näyttävät syntyvän häneltä yhtä luontevasti niin suomen kuin englanninkin kielellä.

-Yleensä mä vaan tiedän heti alussa, pitääkö johonkin biisiin tulla sanat suomen vai englannin kielellä. Harvemmin kävisi kumpi tahansa.

Dave uskoo hyötyneensä englannin sisäistämisessä siitä, että hän on kielitaustaltaan suomenruotsalainen. Ruotsi ja englanti ovat toisilleen sen verran läheisiä sukukieliä.

-Ja Bob Dylan oli mulle oikea englannin kielen yliopisto. Dylanilla on teksteissä niin monimutkaisia juttuja.

Maestro myös kommentoi edellä mainittua laulujen luontevaa syntymistä. Aina biisien teko ei suinkaan ole sujuvaa.

-Jos joku väittää, että sillä ei oo koskaan writer's blockeja (kausia, jolloin ei synny mitään), se valehtelee. Mulla ne oli varsinkin nuorempana aika vakavia, tuntui, että nyt loppui kaikki. Sittemmin mä oon oppinut, että ei kannata puskea, sanoo pikaisesti arvioiden noin 500 lauluaan levyttänyt ideatykki.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat