Saunoista runsaasti hiukkaspäästöjä

Suomen puulämmitteiset saunat aiheuttavat runsaasti hiukkapäästöjä. Kaikkien kesämökkisaunojen hiukkaspäästö on kesän aikana arviolta 110 000 kiloa, arvioidaan Kuopion yliopistossa valmistuneessa tutkimuksessa.

-Kiukaiden suunnittelussa olisi työtä. Valmistajat eivät ole ajatelleet asioita päästöjen kannalta, sanoo professori Taisto Raunemaa yliopiston ympäristötietouden laitokselta.

Suomen energiantuotannon polttoainekulutuksesta 10 prosenttia on puun pienpolttoa, ja pienpolton osuus kiintoainepäästöistä on neljännes. Tästä neljänneksestä oman osansa muodostavat saunojen päästöt.

Pienhiukkaset ovat terveysriski. Raunemaan mukaan asialla on suuri kansanterveydellinen merkitys.

Tutkijat selvittivät kymmenen kesämökki- ja omakotisaunan avulla, miten paljon niiden piipuista leviää päästöjä ympäristöön.

He arvioivat, että maan 460 000 kesämökkisaunassa poltetaan kesässä 90 miljoonaa kiloa puuta. Yhden saunan tunnin mittaisen lämmityksen aikainen kiintoainepäästö on 7,6 grammaa. Yhtä suuri päästö syntyy, kun dieselhenkilöautolla ajetaan 80 kilometriä.

Tutkijat eivät lähde rajoittamaan ihmisten saunomista, mutta sekä laitteistojen että lämmitystavan osalta asiaa kannattaa tutkia.

-Sauna on pyhä asia. Se on kuitenkin hiukkaslähde, jota ei ole vielä mietitty, Raunemaa sanoo.

Sytytystapa tärkeä

Tutkimussaunojen päästöt vaihtelivat varsin paljon. Tähän vaikutti muun muassa polttopuiden erilaisuus, kiukaan ominaisuudet, savukanavan pituus ja saunan tilavuus. Myös puiden asettelu ja sytytystapa vaikuttaa asiaan.

-Oikea tapa on sytyttää tuli puiden päältä, ei alta. Silloin tulee vähiten partikkeleita, Raunemaa opastaa.

Suomalaisten kiukaiden päästöt eivät täytä esimerkiksi itävaltalaisia normeja. Raunemaan mukaan suomalaiset kiuasvalmistajat eivät ole osoittaneet kiinnostusta tutkimukseen, vaikka aihetta olisi.

-Valmistajilla on ehkä liian helpot markkinat. Kiukaiden kehittämisessä olisi paljon tehtävissä. Voidaan ajatella jopa katalyyttistä puhdistusta, hän sanoo.

Tutkimus kuuluu osana ympäristötieteiden laitoksen pienpolttoainehanketta. Sitä jatketaan edelleen. Jatkossa selvitetään myös savusaunojen päästöjä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat