Sauno turvallisesti juhannuksenakin – nämä ovat "erityisiä vaaranpaikkoja"

Näin lämmität saunan ympäristöä kunnioittaen 1:29
KATSO MYÖS: Näin lämmität saunan ympäristöä kunnioittaen.

Moni ryntää mökkisaunaan juhannuksena, mutta turvallisuuden nimissä on syytä pitää mielessään muutama seikka.

Kesä on saunomisen kulta-aikaa, kun monet mökkisaunat käyvät kuumina. Vakuutusyhtiö If muistuttaa kuitenkin tiedotteessaan, että sauna on toiseksi suurin palovammojen aiheuttaja ruoan ja juoman käsittelyn jälkeen. Ifin vahinkotilastot kertovat, että saunassa on sattunut noin neljännes kaikista vuosien 2019–2021 aikana korvatuista palovammavahingoista.

Yleisimmin saunasta saadut palovammat johtuvat joko kiukaasta tai kuumasta vedestä.

– Palovammoja tulee, kun kuumaa vettä kaatuu päälle tai kun saunassa liukastuu tai horjahtaa ja joku kehonosa koskettaa kiuasta. Lämmittäessä käsi osuu helposti kiukaan luukkuun, kommentoi Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mirva Vahvelainen tiedotteessa.

Kiukaalta nouseva kuuma vesihöyrykin voi aiheuttaa palovammoja saunassa istuville, joten löylyä tulee heittää varovasti. Veden lisäksi kiukaalle ei pidä heittää mitään muuta.

"Erityisiä vaaranpaikkoja ihan kaikille saunojille"

Koska lapset eivät osaa varoa aikuisten tavoin saunan kuumia osia ja kiehuvaa vettä, heille sattuu suurin osa saunassa tapahtuvista palovammavahingoista.

– Lauteille nouseminen ja sieltä laskeutuminen ovat erityisiä vaaranpaikkoja ihan kaikille saunojille. Varovaisuutta ja malttia sekä portaiden kunto on hyvä varmistaa, muistuttaa Vahvelainen.

Vaikka saunassa sattuvat palovammat ovat yleensä lieviä, ovat myös toisen ja kolmannen asteen palovammat mahdollisia.  Todella tärkeää on vaikkapa juhannusta juhliessa muistaa, että humalassa harkintakyky alenee ja tasapainokin huononee. Ei siis kannata lämmitellä saunaa päihtyneenä eikä kivuta saunan lauteille humalassa.

Palovammoja ja pistoksia – videolla kerrotaan, kuinka kesän pienet haaverit hoidetaan:

Palovammoja ja pistoksia – näin hoidat kesän haaverit 7:39
Haastattelussa Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni.

Lähde: If Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat