Saunaan, pihalle, kristallikruunuun? Näin tiedät mikä lamppu sopii minne!

Lampun valitseminen ei ole niin yksinkertaista. Tuntuu, että kauppojen lamppuhyllyt kasvaisivat vuosi vuodelta, eikä aina ole ihan selvää, mikä lamppu on juuri sinulle se oikea. Näillä vinkeillä löydät oikean polttimon niin saunaan kuin himmennettäviin valaisimiin.

Kun valitset lamppua, varmista että se tuottaa tarpeeksi valoa tarpeeseesi. Wattimäärä ei kerro lampun tuottamasta valon määrästä. Valon määrästä kertoo lumen-arvo.

Jotta esimerkiksi energiansäästölampun tuottama valon määrä vastaisi 60 watin hehkulamppua, tulisi ledilampun ja energiansäästölampun valovirran (lm) olla 800 lumenia.

Hehkulampun tilalle voit valita ledi-, energiansäästö- tai halogeenilampun. Ledilamppu on näistä kaikkein energiatehokkain vaihtoehto.

Ledi

– Erittäin pitkä käyttöikä, hyvä ledilamppu kestää vähintään 25 000 tuntia.

– Syttyy heti.

– Eivät kuumene kuten hehkulamput.

– Korkeammasta hankintahinnasta huolimatta ledilamppu voi säästää käyttöikänsä aikana jopa 50 euroa pienemmän sähkönkulutuksen ansiosta.

– Eivät sisällä elohopeaa.

Ledit soveltuvat lähes kaikkiin käyttökohteisiin. Erityisen hyvin ledit sopivat paikkoihin, jossa lamppu on hankala vaihtaa tai halutaan että lamppu syttyy välittömästi.

Ledit sopivat myös ulkokäyttöön - pakkanen ei haittaa niiden toimintaa. Ledit ovat herkkiä lämmölle, joten saunaan ne eivät sovi.

Kohdevaloissa kannattaa halogeenispotit korvata ledilampuilla.

Himmennettävään lamppuun tarkista energiansäästö tai ledilampun himmennettävyys. Halogeenilamppu on aina himmennettävissä.

Energiansäästölamppu

– Tarkoittaa samaa kuin pienloistelamppu: valon syntyminen perustuu lampun sisällä kaasussa tapahtuvaan sähköpurkaukseen. Siinä on sisäänrakennettu sytytinlaitteisto ja kierrekanta.

– Kestävät noin 10 kertaa hehkulamppuja pidempään, ja kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä.

– Energiansäästölamppujen sähkötehot ovat huomattavasti hehkulamppuja pienempiä.

– Sisältää elohopeaa.

Energiansäästölamput ovat parhaimmillaan yleisvalaistuksessa ja kohteissa joissa tarvitaan paljon valoa.

Älä käytä energiansäästölamppua saunana valona, tai kohteissa joissa valoa sytytetään ja sammutetaan toistuvasti.

Voidaan käyttää ulkovalaisimissakin, mutta silloin pakkauksessa ilmoitettu käyttöikä jää huomattavasti lyhyemmäksi, koska se ilmoitetaan sisäkäytön mukaan. Ulkovalaisimen pitää olla kuvullinen tai sijoitettu niin, ettei sade tai lumi pääse lamppuun.

Halogeenilamppu

– Kuluttaa noin 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin hehkulamppu, vaikka tekniikka, ulkonäkö ja ominaisuudet ovat varsin samanlaiset.

– Elinikä kaksinkertainen hehkulamppuun verrattuna.

– Saatavilla vuoden 2016 syksyyn saakka. Uudemmat ja tehokkaammat B-energiatehokkuusluokat halogeenilamput tullaan todennäköisesti sallimaan vuoden 2016 jälkeenkin.

Kierrekantaiset halogeenilamput sopivat saunaan ja himmennettäviin valaisimiin ja kristallikruunuihin. Niillä kannattaa korvata hehkulamput kohteissa, joihin energiansäästölamput tai ledit eivät sovi.

Uudet valaisimet on usein suunniteltu käytettäväksi pelkästään energiansäästö- tai ledilampun kanssa eikä niihin saa laittaa perinteisiä hehkulamppuja.

Palauta käytetyt lamput kierrätykseen.

Voit valita sopivan lampun lampunvalintakoneen avulla.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat